Veszélyes terepen.

Egy amerikai tervezőcég összefogott egy új-zélandi szoftvergyártóval és megalkotta Spotot, a robotkutyát. A tesztelések jelenleg is folynak, a szakemberek arra kíváncsiak, hogy mi mindenre vethető be a sárga szerkezet. A juhok terelése például éppen olyan feladatnak tűnik, amelyben Spot szerepet kaphat!

A lábait kutya módjára mozgató, kecsesen lépkedő, hemperegni is tudó Spotot távolról is lehet irányítani, ami fontos lehet a nyájak terelésénél, hiszen az állatok gyakran nehezen megközelíthető, hegyes, sziklás területeken legelnek. A robottechnikával foglalkozó Rocos fejlesztése már kipróbálta magát a hatalmas új-zélandi farmokon.

Az önjáró robotok kora már a küszöbön van, és csak tőlünk függ, hogy miként tudjuk azokat a mindennapi életünkbe integrálni. Egyre több veszélyes, koszos, unalmas részmunkát, folyamatot automatizálnak.

A szakemberek most abban bíznak, hogy a terelés a sok terület közül csak az egyik, ahol a robottechnika bevethető. Egy fejlődő ágazatról beszélünk, amely vélhetően rengeteg problémára kínál megoldást a nem is túl távoli jövőben.

Forrás: www.upi.com