Zöld Paradicsomok.

Hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy egy hatalmas üvegházban sétálsz. Körülötted szebbnél szebb növények, liánok, pálmák, virágzó kaktuszok vagy százéves fák. Színpompás madarak repkednek, víz csobog. Elképzelted? Akkor most nézd meg a valóságban (vagy legalább a fotókon) is, hogy milyen lenyűgöző üvegházak várnak a nagyvilágban!

1. Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens), London

Több, mint 30 000 növényfaj és 3 hatalmas üvegház: utóbbiak közül kettő még a viktoriánus korban épült, egyikőjük a legnagyobb fennmaradt üvegház ebből az időből.

2. Muttart Üvegház, Edmonton

A kanadai város ikonikus része a felhőkarcolók ölelésében található 4 piramis alakú üvegház. A tematikus üvegházak a Nagy-tavak vidékének növényzetét ugyanúgy bemutatják, mint a sivatagosabb területek flóráját.

3. Gardens by the Bay, Szingapúr

Ezeket a futurisztikus üvegházakat nem fűteni, hanem hűteni kell, hiszen a meleg, párás ázsiai vidéken épültek. Lenyűgöző látvány és a Föld legnagyobb beltéri vízesése várja a látogatókat.

Fotó: Allie Caulfield/Wikimedia Commons

4. Enid A. Haupt Üvegház, New York-i Botanikus Kert

Nem véletlenül érezzük ismerősnek ezt az üvegházat: a tulajdonosok a londoni Királyi Botanikus Kertben tett látogatást követően építtették, viktoriánus stílusban.

Fotó: King of Hearts/Wikimedia Commons

5. Bicentennial Conservatory, Adelaide

Építészetileg is egyedülálló ez az üvegház, hatalmas termetével, íves alakjával. Az Óceánia növényzeteit bemutató létesítmény számos veszélyeztetett fajt is őriz. Ahogyan a neve is utal rá: Ausztrália kétszáz éves évfordulójára épült, 1988-ban.

6. Schönbrunn Pálmaháza, Bécs

Európa legnagyobb üvegháza 45 000 ablakkal és 4500 növényfajjal rendelkezik. Egyedülálló kincse a 350 éves olívafa, amely Spanyolországból érkezett ajándékként.

7. Koppenhágai Botanikus kert

Itt találjuk a világ legnagyobb üvegház komplexumát-szám szerint 27 tagból áll. Féltve őrzik az 1824-ben ültetett pálmát, és számos más koros fát, ritkaságot.

8. Éden Projekt, Cornwall

Nagyon más, mint a klasszikus üvegházak: az Angliában épült üvegházak úgy festenek, mint nagy buborékfóliák, a hatszögletű, hőtartó műanyag ablakaikkal. A mezőgazdasági növényeket is bemutató házak az öntözéshez szükséges vizet az esőzésekből nyerik.

9. Virágok Üvegháza, San Francisco

Érdekes módon az üvegház váza fából készült, ezért viharok, tűz is rongálta már az idők folyamán. A mutatós épület 2003-ban teljes felújításon esett át.

Forrás: www.mnn.com