Egyedülálló értékeink.

Négy tétellel bővült a hungarikumok sora: mostantól a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő, valamint a tiszavirág és tiszavirágzás is a kiemelt értékek közé tartozik.

A Hungarikumok Gyűjteményébe így már összesen 75 tétel szerepel.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe.

Fotó: Harrison Tóth Ildikó/Wikimedia Commons

A klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját nemzedékről-nemzedékre adjuk tovább. Mindenki ismeri a kérészek látványos rajzását, legalább képekről: a tiszavirág és a tiszavirágzás védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló.

Fotó: Mirjana Rankov/Flickr/Wikimedia Commons

A szőregi rózsatő a fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, méltán ismert és elismert exportcikkünk.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Magyar Értéktár kiemelkedő büszkeségei is bővültek, immáron 175 ilyen értéket tartanak számon.

Ezek között köszönthetjük az újonnan bekerült hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit és a balatonfüredi Anna-bált.

https://www.facebook.com/1443547242526261/photos/a.1445109242370061/1445109209036731/?type=3&theater

Forrás: hungarikum.hu