Problémamegoldásból ötös!

Az ornitológusok és a madárrajongók jól tudják, hogy a varjak, hollók, csókák és a varjúfélék családjának más tagjai rendkívül intelligens madarak. Nem csak érzékszervi tudattal rendelkeznek, azaz a megfigyelt eseményeken keresztül tudatosítják a jelent és a közelmúltat, de a nulla fogalmát is értik.

Az új-kaledón varjút egyenesen a Föld egyik legintelligensebb állatának tartják, kognitív képességei egy 5-7 éves gyerek szintjén vannak.

Képes az absztrakcióra, sőt akár több összetevős eszköz készítésére is. Az eszközöket egyes növények oldalágaiból egy gondosan „kidolgozott” horgolótűhöz hasonló horoggal látja el, amely alkalmas segítség a rovarvadászathoz. Kimagasló intelligenciájú állat, remek problémamegoldó.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Gosha példája: a varjú hihetetlen eszéről, találékonyságáról tesz tanúbizonyságot a gazdája, Alexander által közzétett videókon.

Az egyik felvételen Alexander keze látható, amint elrejt némi finomságot egy átlátszó csőben. Az élelem karnyújtásra van ugyan, de a madár csőrével nem érheti el. Gosha azonban egy kis segítségért folyamodik és felkap egy fehér botot, ami a súlya miatt a földre esik.

A varjú viszont nem adja fel. Lerepül, hogy újra felvegye a botot, először megragadja  a végénél, de hamar rájön, hogy túl nehéz, nem bírja el, ezért a közepén próbálja megfogni, ami sikeresnek tűnik. Gosha ezután rutinosan beteszi a botot a csőbe és lám, máris kiesik a jutalom!

A felnőtt varjak rendkívül ügyes szerszámhasználatának hátterét még nem ismerjük pontosan, de vélhetően a genetika és az egész életen át tartó egyéni és társadalmi tanulás tevődik össze.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.