A tavasz szárnyas hírnöke.

Idén korán melegedett az idő, talán ennek is köszönhető, hogy hazatért az első telelő gólya. Bár számos évben a vassurányi Suri landolt először a fészkében, 2022-ben a Kis-Balaton mellett szállt le Kele, 2023-ban pedig Dévaványára érkezett meg 3 gólya elsőként február 23-án.

Idén február 20-án a Bács-Kiskun vármegyei Akasztón érkezett meg a hírnök, akinek képét a Dunatáj Közalapítvány tette közzé.

Akasztón közel 30 gólyafészket tartanak nyilván és minden évben gyűrűzik a madarakat, ezért tudják, hogy a legmesszebb eddig Dél-Afrikáig jutott innen gólya. A település körüli halastavak, csatornák, vizes területek kiváló élőhelyet biztosítanak a hosszúcsőrűek számára.

A gólyáknál a hímek jönnek előbb és a nőstény visszatéréséig kicsinosítják, rendbe beteszik a fészket. Most vélhetően nem lesz gond az élelemszerzéssel sem, hiszen a föld már nem fagyott és nincs hótakaró sem.

Fontos tudni, hogy minden évben maradnak hazánkban országszerte áttelelő gólyák. Ők vagy sérültek, gyengék vagy más okból nem vonulnak, viszont a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a madarak inkább kényelemből maradnak itthon.

A gólyák egyébként bírják az akár -20°C-os hideget is. Nem azért mennek Afrikába, mert ott meleg van, hanem azért, mert a téli időszakban nehezen találnak itthon eleséget, azaz rovarokat, kis rágcsálókat, hüllőket.

Forrás: www.facebook.com

A kiemelt kép illusztráció.