Ehető a bükkfa rügye is, a hársé pedig nagyon finom!

Kora tavasszal nem csak azért érdemes felkeresnünk az erdőt, mert gyönyörködhetünk a virágszőnyegben és nagyokat szippanthatunk a friss levegőből, hanem azért is, hogy csemegézzünk a rügyekből. Furán hangzik? Pedig a rügyevés nem mai találmány!

Egész Európában nagy hagyománya és háttere van a rügy-gyűjtögetésnek. Belgiumban, Franciaországban és Svájcban most is patikaszerként szerepelnek a rügyek, gemmoterápiaként működnek. Dr. Henry Pol belga orvos fedezte fel a bennük rejlő óriási lehetőséget. Hazánkban is vannak ugyan természetgyógyászok, akik gyűjtögetik a rügyeket, de itthon árusított rügyelixírről nincs tudomásunk. A rügygyűjtés, a rügyelixírrel gyógyítás Magyarországon is szerzetesek nevéhez kötődik, a pálosok írtak róla először.

Gondoljunk csak bele, a rügy csupa természetes anyagot tartalmaz, sok benne az ásványi anyag, vitamin és enzim! Bár ez nem kérdés, valljuk be, szakértelem nélkül nekivágni a rügykóstolgatásnak nem csak vakmerőség lenne, de felelőtlenség is: a természetben sem ehető minden, így alaposan ismernünk kell a növényeket ahhoz, hogy gond nélkül falatozhassunk belőlük.

Szerencsére szakavatott vezetővel most alkalmunk nyílik egy egyedülálló rügykóstoló túrán részt venni, megtudni, hogy melyik fa rügye ehető, és hogy milyen bajt orvosolhat. A galagonyát például szívgyógyszernek tartják, a mezei juhar kiválóan erősíti az idegrendszert, fájdalmaknál és szédüléseknél is segít, a finom hársrügyet álmatlanság, alvászavar, idegesség esetén rágcsáljuk, a bükk rügye az érfalakat tisztítja, ha pedig ínybetegséggel vagy vastagbél problémával küzdünk, a tölgyfa rügyét vegyük célba.

A rügyeket ne tépjük, hanem óvatosan csavarjuk le, először csak ízlelgessük a szánkban, majd lassan, többszöri rágás után nyeljük le.

Rügy- és medvehagyma kóstoló a Somló hegyen a Bakonyban

  • Időpont: 2024. márc. 17. vasárnap 10:00-15:00
  • Túravezető: Szabó Miklós, erdőmérnök
  • A túrára előzetesen regisztrálni szükséges itt: docs.google.com
  • További részletek: www.facebook.com

A kiemelt kép illusztráció.