Gyöngyszem a parton.

Furore egy aprócska település Amalfi-partjainál, dél-nyugat Olaszországban. Valamikor régen a dombokon szétszóródott, tengerre néző házak alkották a falut, egy látványos út mentén. Hiányzott a megszokott központi terecske is.

Fotó: www.fotoeweb.it
Fotó: Antonio Salsano/flickr

Azok az utacskák és lépcsők, amelyek a faluba vezettek, nem voltak láthatóak a partról, így Furore az átutazók szeme elől rejtve maradt. Így ragadt rá az elnevezés: „a falu, amely nem létezik”.

Fotó: www.panoramio.com

Ekkor határozta el a városvezető, hogy ideje feltenni a települést a térképre. Elrendelte, hogy minden ház legyen világosra festve, így nem bújhatnak el az utazók kíváncsi szemei elől.

Fotó: www.panoramio.com

Ezt a hagyományt napjainkig őrzik, minden szeptemberben művészeket hívnak Furore-be, akik falfestményekkel dekorálják az épületeket.

Fotó: www.expedia.com.sg
Fotó: www.expedia.com.sg

Furore leghíresebb látványossága azonban nem más, mint az úgynevezett Forjd. Ez valójában egy kis öböl, egy keskeny kis szurdok, amit a Schiato patak hoz létre, amely a hegyekről leszaladva a tengerbe ömlik. Felette egy csapatnyi házikó csüng a sziklán, egykori halászlakok. Ez a fjord – amely egyben Furore legrégebbi része – 300 méterrel a falu fő része alatt fekszik. Felette egy hidacska köti össze a két oldalt, rajta keresztül fut az út. A 30 méter magas híd ad otthont minden nyáron a Nemzetközi Búvárbajnokságnak is.

Fotó: www.expedia.com.sg
Fotó: www.expedia.com.sg

A hatóságok a fjordot igyekeznek minél vonzóbbá tenni a turisták számára. Az öreg házakat felújították, múzeum nyílt az ipari örökség és a botanikai sokszínűség bemutatására, és természetesen nem maradhat ki a bár és az ajándékbolt sem a kínálatból.

Fotó: www.expedia.com.sg
Fotó: www.expedia.com.sg
Fotó: Jane drumsara/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com