Pár napig még visszajárnak.

Sokan kísérik figyelemmel a gemenci erdőben élő, bekamerázott gólyapár, Sára és Tóbiás életét. A fekete gólyák idén 3 fiókát nevelgettek, miután a negyedik sajnos elpusztult a táplálékért folytatott küzdelemben alulmaradva. Szerencsére a 3 fióka jól van, a tollaik már szépen befeketedtek, és várható volt, hogy hamarosan megkezdik a kirepülésüket is.

A nagy nap hétfőn, azaz július 9-én be is következett, aki a webkamerára ránéz, élőben is figyelemmel kísérheti a madárkák szárnypróbálgatásait. Az első fióka kirepült, de néhány napig még visszatér a fészekbe. Ilyenkor általában csatlakozik egy csoporthoz és az éjszakákat egy kiválasztott fán tölti.

2017-ben az egyik madárnak megsérült a lába, ezért még augusztus közepén is a fészekben éjszakázott. Ő különös túlélési stratégiát alkalmazott. Mivel a földön nehezen mozgott, a közeli Sió-holtág horgászait megközelítve várta a neki juttatott kishalakat. Valószínűleg több táplálékhoz jutott ezzel a módszerrel, mint a hagyományosan halászó társai, de ez a fajától idegen szelídség később, a vándorlás során veszélybe is sodorhatta. Ezt a feltételezést a kutatók azonban nem tudják további információval megerősíteni, mivel a keselyűsi fészekben nevelkedő fiókák sosem kapnak gyűrűt, nehogy a beavatkozás miatt a következő évben új helyre költözzenek Tóbiásék.

Forrás: Feketególyafészek-kamera, Erdei programok