Diplomáciai válság.

Eredetileg kínai katonai erdőnek épült, de a ‘Fallal körbevett’ város egyfajta enklávé lett, miután az új területeket Nagy-Britanniának adták kölcsönbe 1898-ban. A telep népessége drámaian nőtt Hong Kong japán megszállása után, 1987-re elérte a 33 ezer főt. Lebontásakor, 1993-94-ben a világ legsűrűbben lakott területének tartották a mindössze 210 méterszer 120 méteres területen elhelyezkedő komplexumot.

A nagyjából 350 épület a falon belül nagyon kevés közművel, szegényes alapokon épült. Annyira sűrűn építették, hogy az alsóbb szintekre nem jutott le a napfény, ezért lámpák világítottak. Az apartmanok aprók voltak, a területet szélesebb felső szintekkel, tetőkkel, fedett balkonokkal próbáták növelni. A tetők telis-tele voltak antennákkal, szárítókötelekkel, víztartályokkal, szeméttel. Létrák segítségével lehetett az egyikről a másikra jutni.

A Fallal körbevett város története a Song dinasztia (960–1279), idejére nyúlik vissza, amikor előörsként létesítették, hogy megvédjék a területet a kalózok ellen és a só termelését irányítsák, még a brit uralom előtt. Jóval később, a japán megszállás alatt egy részét lerombolták, hogy a közeli repülőtérhez építőanyagot vigyenek.

Az 1898-tól elvileg kormányzó britek 1948-ban kudarcot vallottak a kiürítéssel, így inkább politikát váltottak és elengedték a telepet. A város híressé vált a prostituáltakról, ópiumbarlangokról, kokaindílerekről, kaszinókról. A kutyahúst felszolgáló étkezdék mindig megúszták a büntetést, ahogy a kókler fogorvosok is. A negyed egy diplomáciai válság közepére került, sem Kína, sem Nagy-Britannia nem vállalt felelősséget az ott folyó ügyletekért.
Annak ellenére, hogy a bűnözés melegágya volt, a lakók nagy része békében, nyugalomban élte a mindennapjait, a gyerekek a tetőkön játszottak, leckét írtak, a felnőttek pedig gyakran ott pihentek vagy gyűltek össze egy kis közösségi életre.

Idővel a britek és a kínaiak már nem tolerálták tovább a rossz életminőséggel, elképesztő higiénés körülményekkel jócskán leszakadt várost és lebontották az épületeket. 1991-ben kezdődött a felszámolás és kilakoltatás, rengeteget költenek a lakók kártalanítására.

Az egykori Fallal körülvett város helyén ma egy lenyűgöző parkot találunk.

További képek a Fallal körbevett városról itt.