Zöldítés.

A globális felmelegedés ellen mindenki a maga eszközeivel harcol: a 24 éves  kanadai Antoine Moses például facsemetékkel. Egészen elképesztő rekordot döntött most meg: 23060 fácskát ültetett el 24 óra alatt.  A korábbi rekord 15170 fa ültetése volt, amit szintén egy kanadai úriember, Kenny Chaplin állított be 2001-ben.

A csúcsot még 2021 júliusában érte el, de most kapta meg a Guinness-bizottság jóváhagyását. Szerinte most, a pandémia után még fontosabb, hogy közel kerüljünk újra a természethez és törődjünk a bolygónkkal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Antoine Moses (@antoine_moses) által megosztott bejegyzés

Körülbelül 4-5 évet vett igénybe az, hogy kifejlessze a kívánt ültetési sebességet és az állóképességét és a fittségét is rendszeresen fejleszti, hogy fizikailag is alkalmas legyen a feladatra. A magoncokat egyedül ültette, kis zsákot a derekára kötve haladt, de egy csapat segített neki abban, hogy gördülékenyebben dolgozhasson. 24 órás folyamatos fásításban még nem volt tapasztalata, de korábban előfordult már, hogy 9 órákat ültetett, több egymást követő napon.

Antoine eredetileg 2020-ban szerette volna az akciót végrehajtani, de akkor elvesztett egy számára nagyon kedves, közeli embert, ez pedig keresztülhúzta a terveit. Egy viharos napon ugyanis egy fiatal lány, aki fákat ültetett, épp az ültetés közben halt meg. Akkor a kanadai fiatalember is újraértékelte a tevékenységet, de erősebben tért vissza.

Kanadában egyébként nagyüzemben végzik a faültetést, mert minden kivágott fa helyére újat kell ültetni. Antoine bevallása szerint már 1,3 millió csemetét ültetett el Kanada-szerte az évek alatt.

Antoine nem tudja pontosan megmondani a faültetés környezeti hatását, mivel általában monokultúrát ületet, néha azonban akár 5 fafajt is vegyesen. Biztos benne, hogy nem ez a legoptimálisabb, ugyanakkor abban is, hogy fákat ültetni, az erdőirtást csökkenteni muszáj.

A férfi nem áll le, azt tervezi, hogy a 48 órás ültetési csúcsot is megdönti.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com