Családi összejövetel.

Csupán egyetlen albínó panda létezéséről tudunk a világon, aki egy nemrég készült felvétel szerint él és virul. Az infravörös kamera által rögzített képeken újra felbukkant az állat, akit legutoljára 2019-ben sikerült megfigyelni. A kínai Wolong Nemzeti Terrmészetvédelmi Területen 2023 februárjában készített videón a panda a havas hegyvidéken mozog és közel került más pandákhoz, egy nőstényhez és annak kölykeihez is.

A fehér pandáról nem csak a jellegzetes foltok hiányoznak, de a szemei is pirosak, ami egyértelműen az albinizmus jele a fehér bunda mellett. A szakemberek szerint ez az állat, amely a rezervátumban élő 150 panda egyike, kb. 5-6 éves lehet. Noha a nemét még homály fedi, az állat már elérte az ivarérettséget, így hamarosan kiderül.

Egészen sok felvételt rögzített most a kamera és egy dolog igazán meglepte a szakértőket. A fehér állat kapcsolata az anyaállattal és annak kölykeivel igen érdekesnek bizonyult.

Míg az anya általában elűzi a többi fajtársat, most egyáltalán nem érezte fenyegetőnek az albínó közelségét. Pedig a párzási időszakban egy felnőtt méretű pandával normál esetben már ellenséges, agresszív a kölyköt védő nőstény. Most viszont rendkívül nyugodt volt, aminek egyik lehetséges magyarázata, hogy ez a nőstény az anyja a fehér pandának is. A teóriát tovább erősíti az a megfigyelés, hogy a kamera legalább 15 olyan szituációt rögzített, ahol a 3 maci rövid időn belül együtt mutatkozik.

A szakemberek nagyon örültek, annak, hogy az egyetlen fehér pandát, amit hivatalosan is feljegyeztek, ismét láthatták. Az albinizmus ritkán előfordul jelenség és mivel a pandaállomány amúgy is kicsi, rendkívül ritka, hogy köztük is felbukkan. A kutatók abban bíznak, hogy sikerül DNS mintákat gyűjteni, aminek segítségével megtudhatjuk, hogy milyen genetikai elváltozás áll az pandák esetében az albinizmus hátterében. Eközben az utódokat is szemmel tartják majd, hogy megfigyeljék, miként öröklődik az albinizmus.

Forrás: mymodernmet.com