Szűznemzés.

2018 elején egy costa rica-i állatkertben élő nőstény krokodil tojásokat rakott. Noha ez általában nem egy szokatlan dolog, ez az eset azért volt különösen érdekes, mert az állat 16 éve egyedül élt. A krokodilok hím nélkül is képesek megtermékenyítetlen tojásokat rakni, de ebben az esetben úgy tűnt, hogy a tojások nem meddők. Az egyik még érni is kezdett az inkubátorban, de végül egy halva született kis állatot rejtett csupán.

Egy nemrég megjelent tanulmány a Biology Letters c. tudományos folyóiratban igyekezett közelebbről is megvizsgálni az esetet. A kutatók szerint a bébi krokodil szűznemzéssel született, ez egyfajta ivartalan szaporodási mód, amelynek során az embrió egy nem megtermékenyített petesejtből fejlődik. Értelemszerűen az utód csak az anyától kap genetikai anyagot. Az említett eset volt az első, amit feljegyeztek krokodilok esetében.

A partenogenezis, magyarul szűznemzés egy olyan genetikai jelenség, ami biztosítja az élőlény szaporodását, a hím párzása nélkül, tehát az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. A szűznemzéssel fejlődő petékből mindig nőstény állatok fejlődnek.

A partenogenezis nem ismeretlen az állatvilágban. Egyes madarak is képesek ily módon szaporodni, ahogyan a kígyók és a gyíkok is, vagy a halak bizonyos csoportja (például cápák, ráják). A krokodilok most iratkoztak fel erre a listára.

A felfedezés és az elemzés valószínűsíti, hogy a dinoszauruszok és pteroszauruszok hasonló módon hoztak létre utódokat, ők mind a archoszauruszok közé tartoztak.

Forrás: mymodernmet.com

A képek illusztrációk.