Két állandó problémát is okozna az elkóborló cicák.

A felelős állattartásról többnyire az jut eszünkbe, hogy a kutyát nem engedjük az utcán csatangolni, és megjavítjuk a kerítést, hogy ne tudjon kiszökni, ha nem vagyunk otthon. Az talán keveseknek jut eszébe, hogy a macskák iránt is felelősséggel tartozunk, legyintünk, ha elkóborol, „majd visszajön”- mondjuk, és nem is gondolunk bele abba, hogy milyen problémákat okozhatnak a tömegesen kinn szaladgáló cicusok.

Pedig az egyik nagy természetvédelmi probléma, amelyre a mai napig nincs megoldás, éppen a macskához kötődik. Sajnos a négylábú kedvencek fittyet hánynak kerítésre, barikádra, és tömegével járják a környéket, még a legfinomabb falatokkal kényeztetett cicákban is él a vadászösztön, ezért komolyan tizedelik énekesmadár-állományunkat.

A másik gond pedig az, hogy az elkóborolt macskák a vadmacskával kereszteződnek. Egyes kutatók szerint a Kárpát-medence vadmacska populációjában már nincsenek genetikailag tiszta egyedek. Azaz ma Magyarországon nem él olyan vadmacska, amelynek ne lenne legalább egy házi macska őse. A nagyon hosszú ideje jelen lévő, és nem csökkenő kereszteződések rontják a genetikai sokféleséget, mely hosszútávon mindenképpen a vadmacskák kárára válik.

Ezekre a gondokra hatékony megoldást csak a felelős állattartás hozhat. A házi kedvencek ivartalanítása egyrészt megakadályozza a nem kívánt szaporulatot, másrészt az ivartalanított kandúrok nem kalandoznak el a vadmacska nőstények után, illetve az ivartalanított házi nőstények sem csábítják a vadmacska kandúrokat.

Tartsuk szem előtt, hogy csak akkor vágjunk bele a macskatartásba, ha ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk. Természeti értékeink, őshonos állatvilágunk nem csorbulhat az emberi felelőtlenség miatt!

További információ: ddnp.hu