Istenek harca.

Új-Zéland tele van varázslatos természeti látnivalókkal, csodálatos partszakaszokkal, buja, zöld területekkel, különleges növényekkel, állatokkal. Az Abel Tasman Nemzeti Park egészen egyedülálló geológiai kuriózumot, a világ egyik legfurább sziklaképződményét rejti. A tudósokat lenyűgözi a Hasított Alma Szikla (Split Apple Rock), a hatalmas gránit tömb, amely tényleg úgy fest, mintha egy gyümölcsöt félbevágtak volna.

A legvalószínűbb elmélet szerint a szikla, amely a kréta korban formálódott, megrepedt, majd a repedés megtelt vízzel és a megfagyó víz a jégkorszakban szétrepesztette a tömböt.

Split Apple Rock

A Hasított Alma Szikla maori neve Tokangawha, ami ’felrobbant, nyitott sziklának’ fordítható.  A maori legenda szerint két istenség harcolt egymással a kerek kődarabért. Mivel nem tudták dűlőre vinni a vitájukat, elhatározták, hogy kettévágják a sziklát, így mindkettejüknek jut belőle egy jókora darab.

Beach at Split Apple Rock

A Tasmán-öböl azúrkék vízében nyugvó tömb Kaiteriteri festői városkája mellett fekszik. Apály idején a turisták a sekély vízben gyalog is be tudnak gázolni az 50 méterre heverő kőhöz, áradásnál viszont kajakkal vagy kishajóval lehet megközelíteni, számtalan szolgáltató viszi át az utazókat.

Split Apple Rock

Az Abel Tasman Nemzeti Park lenyűgöző partszakaszát káprázatos fehér homok borítja, a látogatók sétálhatnak, különféle utakon kirándulhatnak és a természeti kincsek mellett megtekinthetik egy maori erőd maradványait is. A Hasított Alma Szikla megkapó látvány az azúrszínű tengerben. Egy cég még helikopteres túrákat is vezet, így a magasból is megcsodálhatjuk ezt az egyedi sziklaformációt.

Forrás: unusualplaces.org