Ragyogó tudomány.

A sötétben világító növény már nem utópia, a genetikailag módosított Firefly petúniák már előrendelhetőek. Ezek az első kereskedelmi forgalomba került növények, amelyek a sötétben fényt bocsátanak ki.

A Firefly petúnia puha fényt sugároz olyan szinten, ami a Hold fényéhez hasonlatos. A növényt nevelhetjük cserépben, ládában, de akár a kertben is. Gyorsan nő, hamar eléri a 20-25 cm-es magasságot, bőségben hozza fehér virágait a nemesítő Light Bio cég leírása szerint.

Noha a petúniát tipikusan egynyári kerti növénynek tartják, az ajánlás szerint akár beltéren is nevelhető egy napos helyen. A hosszú nyári napok alatt burjánzanak, legalább 6 óra közvetlen napfényt igényelnek. Minél erőteljesebben nő, annál fényesebb tündököl a sötétben.

A biolumineszcencia jelenségével több állatfajnál is találkozunk, így például a halaknál, gerincteleneknél, baktériumoknál.

Az említett petúniák esetében viszont a kiindulópontot a biolumineszcens gombák jelentették, amelyekből a tudósok géneket vittek át dohánynövényekbe és azt tapasztalták, hogy azok az egész életük során megmaradtak sötétben világítónak. A kutatók négy gént helyeztek át a világító gombákból a növényekbe.

A nemesítők a kísérlettel meg szerették volna mutatni a növények világának különleges szépségét, mégpedig úgy, hogy piacképes, értékes terméket állítanak elő.

A tudósok szerint más növényekből is készíthető sötétben világító változat, így például rózsákból. A biolumineszcens növények varázsa érdeklődést ébreszt a természet és a tudomány iránt, főképp az erre nagyon fogékony gyerekekben.

Az Egyesült Államok 48 államában már online előrendelhető a Firefly petúnia, tavasztól pedig kapható is lesz: light.bio

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Light.bio