A Vadnyugat szimbóluma.

Az óriásira nőtt saguaro kaktuszok, más néven kandeláber kaktuszok az amerikai Vadnyugat szimbólumának számítanak. Ezek a növények őshonosak Arizona állam déli területének egyes részein, valamint a szomszédos Sonora mexikói államban és Kalifornia délkeleti vidékén. Magas, oszlopos alakjukat jól ismeri minden sivatagi vándor, akár 15-20 méterre is nőhetnek.

Az őslakos indiánok a saguaro törzsét megszárítva tüzelőként és fáklyaként is használták. de akár gerendaként is a házépítéseknél. A terméséből bort és lekvárt készítettek.

A saguaro kaktusz magas, vastag, hullámos, oszlopos szára kb. 60 cm átmérőjű, számos hatalmas ’karral’, amelyek felfelé kanyarodva nőnek ki a törzsből. Néha a hajtáscsúcsokon irányíthatatlanul, legyezőszerűen növekednek.

Crested Saguaro - Desert Botanical Garden (EXPLORE)

Az ilyen típusú deformáció meglehetősen ritka, kb. 200 000-ből egy saguarót érint. Eredetileg kevesebb mint 200 ilyen egyedi példányt számoltak össze, de azóta már több mint 2000-et fedeztek fel és talán még több is létezik.

Saguaro NP

A tarajos, hullámos torzulás oka nem teljesen megfejtett. Vannak, akik genetikai mutációra gyanakodnak vagy úgy vélik, hogy mikroorganizmusok fertőzése, esetleg fizikai károsodás (pl. villámcsapás vagy fagyás által okozott) rejlik a különc növekedés mögött.

network

A legszélesebb körben elfogadott magyarázat szerint a tarajos növekedést a károsodás váltja ki, amelyet akár mechanikai sérülés (ember vagy természeti erők által okozott), akár a fagy előidézhet. A taréj nem károsítja a kaktuszt, a növény továbbra is hoz virágot, terem gyümölcsöt.

Crested Saguaro

Más szakemberek szerint hormonális, genetikai, bakteriális, gombás, vírusfertőzések vagy környezeti okok is vezethetnek a fura növekedéshez.

crested Saguaro

A Saguaro Nemzeti Parkban legalább 27 dokumentált tarajos növényt tartanak nyilván a keleti részen és 30 példányt a nyugati területen.

Rare Crested Saguaro

Forrás: www.amusingplanet.com