Hátborzongató életciklus.

A smaragd ékszerdarázs Dél-Ázsiában, Afrikában és a csendes-óceáni szigeteken él, csípése rendkívül fájdalmas, az embereket azonban csak akkor találja meg, ha zargatják. Akik igazán retteghetnek tőle, azok a csótányok.

A darázs ugyanis parazita, amely a csótányt úgy igázza le, hogy egy tudatmódosító mérget fecskendez annak agyába.

A nőstény darázs, amelynek mérete jóval kisebb, mint az áldozatáé, felülről kezdi meg a támadást, a nyakánál fogva ragadja meg az áldozatát, majd kétszer is megszúrja. Az első szúrás a test közepébe hatol, részlegesen lebénítja a rovar lábait. A mozgásképtelen rovarba újabbat szúr, elképesztő pontossággal, bejuttatva egy neurotoxint az áldozat agyába, amely blokkolja a menekülési reflexet. A csótány eleinte lomhává válik majd elkezdődik egy furcsa ápolási rutin. Egy fél órán át a csótány magát tisztogatja aprólékosan, lábait és csápjait dörzsöli, míg a darázs egy sírt készít elő.

A méregben dopamin található, amely szabályozza az agy öröm- és jutalomközpontját, ez váltja ki a tisztálkodási műveletet. Talán ez a mosakodás mikrobamentes környezetet biztosít a darázs utódok számára, de az is lehet, hogy egyszerűen csak lefoglalja a csótányt. Miután befejeződött a mosakodás, a méreg már teljesen megfosztja a csótányt a szabad akaratáról, így a darázs könnyen behelyezi áldozatát a sírba: a csápjánál fogva úgy sétáltatja körbe, mint egy pórázra kötött kutyát.

Most a darázs letöri a csápokat egy pontosan meghatározott helyen és szívószálként használva azokat a rovar vérszerű folyadékából iszik, így nyerve energiát, a harcban elvesztett helyett. Ezután leteszi az egyetlen petéjét a csótány lábára és a sír bejáratát törmelékkel fedi, hogy távol tartsa a ragadozókat.

Kb. 2 nappal később kibújik a pete és a lárva elkezd a csótány testében növekedni, annak anyagait használja az energia- és tápláléknyeréshez. Később egy lyukat váj a mellkasba és a belső szerveket is elfogyasztja, amikor a rovar elpusztul az üres testében bábozódik, majd egyszer csak előbújik a kifejlett darázs.

Feljegyeztek olyan eseteket is, amelyeknél a csótány sikeresen elüldözte a darazsat, méghozzá kemény harcok, karateszerű rúgások árán. A hatékonyan védekező rovarok a lábaikkal rúgtak vagy darázs fejét ütötték, miközben a nyakukat védték.

Forrás: www.amusingplanet.com