Hatalmasok, de ártalmatlanok.Tavasszal, amikor az emberek kiszabadulnak a kertbe, az örömmel együtt a bosszankodás is kezdetét veszi. Hiszen megjelenik számos olyan rovar, amiket nem látunk szívesen, csípnek, rámásznak az ételre-italra, vagy éppen ijesztő kinézetükkel hozzák ránk a frászt.

Fotó: www.mme.hu/Orbán Zoltán

Májustól egészen a nyár végéig tömegesen jelennek meg például a nagy termetű tőrösdarazsak. A rovarcsaládba tartozó legnagyobb európai faj, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is. (Figyelem, ők nem azonosak a gyakran tényleg agresszív társas darazsakkal!)

A sötét szárnyú tőrösdarázs a talajon mozogva a szárnyával rejti feltűnő potrohfoltjait, amiket szárnyai hirtelen szétnyitásával például akkor villant elő figyelmeztetésként,
amikor egy potenciális ragadozó vagy az ember túl közel megy hozzá. A tőrös darazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

A tőrösdarazsak parazitoidok, azaz a szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Kitűnő érzékelésükkel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a nagy termetű lárvát a mozgató idegdúcába szúrva megbénítsák, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének!

Tehát ezek a darazsak ártalmatlanok, sőt hasznosak, ráadásul pedig még védettek is. Az óriás tőrösdarázs természetvédelmi értéke 50.000 Ft. A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos 2016 júniusában is számos ilyen állat pusztulását okozta a fővárosban, amikor egy rovarirtó tömegesen mérgezett le tőrösdarazsakat a Városligetben.

A kerttulajdonosoknak tehát akkor járnak jól, ha sikerül ezeket a darazsakat a kertjükbe csalogatniuk. A többfunkciós természetvédelmi komposztálók erre is megoldást kínálnak, mivel a korhadó növényi anyagokkal táplálkozó, a komposztálásban is nélkülözhetetlen nagy termetű lárvák egyben a tőrösdarazsakat is a közelünkbe vonzzák.

Ne féljünk tehát a tőrösdarazsaktól! Inkább olvassunk róluk minél több információt itt:
www.mme.hu