10 tipp a gazfickók távoltartására.

Bosszantó, ha a zöldségeket, gyümölcsöket más aratja le, mielőtt te szüretelnél. Két és négylábú rablók hada jelenhet meg a kertben, a madaraktól kezdve az őzekig, nyulakig, különösen, ha a kerted faluszéli, erdő közeli helyen található.

Fotó: Getty Images

Nézzük, mit tehetünk a dézsmáló gazfickók ellen!

1. Azonosítsd a tettest!

Fotó: Getty Images

A megfelelő módszer kiválasztásához először is tudni kell, hogy ki jár be a kertedbe hívatlanul.  A legnagyobb károkat az őzek, nyulak okozzák. Keress árulkodó jeleket: az őz nyomot hagy a földben, és megrágja a fák törzsét. A nyúl éles vágásokat ejt, és nyúlbogyót hagy a tetthelyen. A madarak összecsipkedik, ellopják a gyümölcsöket.

2. Kerítsd el a veteményt!

Fotó: Getty Images

Az elkerítés a leghatékonyabb módszer, és néha az egyetlen is. Már az első nap érdemes feltenni a kerítést, hogy ne találjanak rá a táplálékforrásra. Nem csak az a fontos, hogy kellően magas legyen, hanem az is, hogy kellően mélyre ássuk, mert alul is át tudnak mászni pl. a nyulak. A legjobb választás az ún. nyúlkerítés vagy a csirkeháló lehet. Madarak ellen pedig madárhálót érdemes az apró bokrokra teríteni érés előtt 1-2 héttel (pl. ribizli, áfonya).

3. Ültess kevesebb ízletes növényt

Fotó: Getty Images

Ha az állatok éhesek, és nagy a harc a kajáért, akkor gyakorlatilag bármit lelegelnek. Semmi sem menekülhet meg, de azért van néhány növény, ami kevésbé vonzó, pl. a nagyon aromadús, tüskés, szőrös növények. Az azáleákat, árnyékliliomokat igen szeretik az őzek, de a díszfüveket, a magyalt és a borbolyát inkább elkerülik. Érdemes a szomszédoktól, közeli faiskolától is tájékozódni, hogy ők mit tapasztalnak.

4. Óvjad az új növényeket

Fotó: Getty Images

A faiskolából, kertészetből nemrég hazavitt növények mindig különösen vonzóak az állatoknak, hiszen most indulnak növekedésnek, tele vannak tápanyaggal és jól karban vannak tartva. Ráadásul még nem gyökeresedtek meg, így sokkal kevésbé tudnak ellenállni a legelési károknak – mindenképpen szükséges külön is védeni őket!

5. Termessz magaságyásban és cserepekben

Fotó: Courtesy of EarthEasy

A megemelt ágyások, cserepek néha teljesen megszüntetik az állatok bejárkálását. A magas ágyásban, vagy ablakpárkányban lévő cserepekben található növényekhez jó esetben nem férnek hozzá a nyulak.

6. Ne legyél túlzottan takaros!

Fotó: Getty Images

Ha nem egy papíron megtervezett városi kerted van, akkor hagyd, hogy a füvek, bokrok egy kicsit nagyobbra nőjenek, rendezetlenebb képet mutasson a kerted széle. Sokkal kevésbé valószínű, hogy az állatok kibújnak a közepére, kitéve magukat a ragadozóknak, ha amúgy számos más lehetőségre lelhetnek a sűrűben…

7. Fedd be a komposztot

Fotó: Getty Images

A komposzthalom igen vonzó mindenféle élőlény számára, akik aztán könnyedén felfedezik a kert többi finomságát is. Fedővel ellátott komposztkészítőt használj. Ne feledkezz meg arról sem, hogy az egyéb háziállataid ételét mindig hozd be evés után, mert a kutya és macskakajás tálka is mágnesként vonzza a fosztogatókat.

8. Ijeszd el a rablóbandát!

Fotó: Getty Images

Fémszalagok, zajkeltő anyagok, csörömpölő madárijesztők talán távol tartják a madarakat, de biztos, hogy naponta mozgatni kell őket. Sajnos még így is hamar hozzászokhatnak, és vígan lakmározhatnak minden csörgés-zörgés ellenére.

9. Tegyél egy próbát a riasztókkal

Fotó: Getty Images

Vannak olyan granulátumos riasztók, amelyek kellemetlen szaggal próbálják távol tartani az állatokat. Mások rossz ízzel riasztanak, ezeket spray formájában kell egyes növényekre juttatni. Ha az állat ott kóstolgat, akkor a rossz íz miatt abbahagyja, vagy pedig fájni fog tőle a hasa, és azért áll le a legeléssel. Nem minden állat ilyen finnyás, van, amelyik hozzászokik a rosszabb ízhez is, ráadásul ezeket a riasztókat minden eső után újra ki kell juttatni. A házilagos módszereket is sokan alkalmazzák (pl. emberi hajjal, szappannal, fokhagymával igyekeznek elriasztani a betolakodókat).

10. Ne keseredj el!

Fotó: Getty Images

Számos tényező befolyásolja az állatok dézsmálását, évről-évre, a tél keménységétől kezdve az váratlan eseményekig. Vannak évek, amikor nincs gond a bejárkáló vadállatokkal, máskor pedig kő kövön nem marad a pusztításuk után. Ne ess kétségbe akkor sem, ha idén nem tudsz saját paradicsomot enni, egy kertész számára minden év új lehetőségeket rejt!

Forrás: CountryLiving