Nyílt napok a dinók világában idén is!

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a Dino Expo, az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatási munkálatok bemutatására rendezett nyílt napok keretében. A lelőhely szomszédságában lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó), a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó, továbbá egyéb szabadidős és kulturális programokkal várják a kis és nagy dinórajongókat.

A nyílt napokba még két alkalommal lehet becsatlakozni: augusztus 7-én és 11-én vehetünk részt, előzetes regisztrációval az izgalmas programokon (esőnap aug. 9 és 13).

DinoExpoFotó: http://magyardinoszaurusz.hu/

A fő attrakció a DinoExpressz lesz, azaz Németbányáról vonattal kirándulhatunk az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre. A vadregényes erdei úton kanyargó szerelvény az egykori iharkúti bauxitbánya szélére szállítja a látogatókat. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével. Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is.

Ne hagyjuk ki a geotúrát Bakonyjákón, hiszen igazi földtörténeti utazást ígér. A napi két alkalommal indított túra során a résztvevők megismerkedhetnek az Év Ősmaradványával, a Szent László pénzeként is ismert Nummulitesszel. Mivel a Bakony egyik gyakori fosszíliájáról van szó, ezért a túra során megcsodálhatják az őket tartalmazó üledékes kőzeteket, valamint az egykori Pannon-tenger vadregényes tengerparti szikláit. A túra változatos domborzatot jár be szép panorámapontoknál történő pihenéssel, és körülbelül 3 órás elfoglaltságot biztosít.

DinoExpoFotó: http://magyardinoszaurusz.hu/

Németbányán, a falu főterén számos stand várja az érdeklődőket, harapnivalóval, információkkal, dinós ajándéktárgyakkal. Folyamatos filmvetítés lesz a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció), valamint

45 perces előadások napi 2 alkalommal a bakonyi dinoszauruszokról és a kréta időszaki ősvilágról.

További információ és regisztráció: www.magyardinoszaurusz.hu