A hiba a programban van.

Afrika nyugati partjaitól pár száz km-re, a Guineai-öbölben, az óceán hullámai között különös helyet találunk. Pontosabban nem találunk ott semmit, csupán egy magányos időjárási bóját ’Station 13010-Soul’ néven, amely az óceán-légkör kölcsönhatásának tanulmányozására szolgáló bójahálózat egyike.

A Station 13010-Soul pontosan ott van kikötve, ahol az Egyenlítő metszi a kezdőmeridiánt, vagyis a koordinátái: 0,0 – nulla hosszúsági és nulla szélességi fok.

Ennek a helynek valójában igen kicsi a geográfiai jelentősége, mivel a világon semmi sincs ott a rengeteg vízen kívül. De ami a digitális térinformatikai adatokat illeti, a 0,0 koordináták az egyik leggyakrabban taggeltek a Földön.

Null Island 2017

Ha egy címet adunk a térképhez, egy geokódoló program lefordítja a fizikai címet geográfiai koordinátákra, ami lehetővé teszi, hogy a helyet könnyen térképre tegyük. Azonban néha emberi tévedés, rossz adatok vagy akár a program hibájának köszönhetően a program hibásan fut végig és az eredmény 0,0 lesz. Néha mindezt észre sem vesszük, például amikor az okostelefonunkkal fotózunk és nem engedélyezzük, hogy a földrajzi helyet a képhez rendelje az alkalmazás.

A gond akkor kezdődik, amikor egy másik program ezt az adatot megpróbálja leolvasni. A jól megírt programok figyelmen kívül hagyják, azonban a rossz változatok értelmezni akarják és elhelyezik: hihetetlenül nagy számban teszik így térképre a Null-szigetet (vagy Nulla-szigetet).

A sziget természetesen nem létezik, bár sokan viccelődnek vele, sőt honlap, zászló, címer is készült hozzá.

A Null-sziget hivatalosan 2011-ben került be a Natural Earth hivatalos adat- és térképkészletébe. A térképeken egy 1 négyzetméteres szigetként ábrázolják, valójában az a funkciója, hogy a meghatározásával elkerüljék a félreméréseket és térképészeti torzításokat.

Forrás: www.amusingplanet.com