Lassan járj, tovább élsz.

A vélekedés szerint 1832-ben született, amit arra alapoznak, hogy 1882-ben, amikor Szent Ilona szigetére érkezett, már teljesen kifejlett volt, azaz legalább 50 éves lehetett. A Seychelles-szigetekről érkező Jonathan, aki egy aldabrai óriásteknős (Aldabrachelys gigantea hololissa) azóta is a távoli földdarab boldog lakója.

Könnyen lehet, hogy még a becslésnél is idősebb. Ami biztos, hogy Jonathan már most a legidősebb élő szárazföldi élőlény a Földön, egyben a legidősebb valaha élt (feljegyzésre került) teknős és hüllő, aki messze túlszárnyalta a fajra jellemző várható 150 éves kort.

Jonathan 191 is elmúlt, és nem mutatja a lassulás jeleit. Noha a szagérzékelését már elvesztette, és szinte vak a szürkehályog miatt, az étvágya most is a régi. Jonathan jó egészségi állapotnak örvend és minden mutatója reménykeltő.

Jonathan a kormányzó rezidenciájának kertjében él, amióta csak megérkezett a szigetre 141 évvel ezelőtt. Azóta számtalan jelentős eseménynek lehetett tanúja az emberiség történelmében, többek közt látta Charles Darwin A fajok eredete c. munkájának megjelenését, az emberiség landolását a Holdon vagy II. Erzsébet rekordhosszú uralkodását. 8 brit uralkodót, 40 amerikai elnököt és 26 Manchester United menedzsert élt eddig túl.

A teknős egy igazi sztár, helyi ikon, a változások korában is az állandóság szimbóluma.

Noha a körülötte lévő világ napjainkban extrán felgyorsult, Jonathan fittyet hány a trendre, az ő napjai igen pihenősek. Élvezi a napsütést, szívesen sürtkérezik a kertben, de a nagyon forró napokon inkább árnyékba vonul. Enyhébb időben a nyakát és lábait kinyújtva magába gyűjti a meleget. A hideg téli napokon félig elássa magát a levélkupacba vagy fűhalomba és egész nap ott marad.

Jonathan 3 másik óriás teknős társával él: David és Emma 1969-ben érkeztek és mindketten kb. 55 évesek, míg Frederik 1991 óta él velük, ő 32 éves.

Frederiket korábban Frederikának hívták, mivel úgy vélték, hogy nőstény, Jonathan ugyanis gyakran kísérelt meg vele párosodni, de később a gondozók realizálták, hogy egy hím teknőssel van dolguk. Jonathan egyébként idős kora ellenére még mindig meglehetősen nagy libidóval rendelkezik és mind Emmával, mind Freddel párosodni próbál. Az állatoknál gyakori jelenség, hogy a nemeket egyformán kezelik e tekintetben.

Jonathan a hasát is szereti, kedvence a káposzta, az uborka, a saláta, az alma és más szezonális gyümölcsök. Rajong a banánért, noha összeragasztja a száját. Hetente egyszer kézzel etetik, vitaminban és nyomelemekben gazdag zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Gondozói bíznak abban, hogy Jonathan még sokáig fog élni, a szakemberek szerint erre minden esélye megvan.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com