Több évszázados ifjító metszéssel nyírják meg a platánokat.

A Pécsett sétálók hamarosan úgy érezhetik majd magukat, mintha valamelyik nyugat-európai városban lennének. A Keszüi úti platánokat ugyanis olyan technológiával ifjítják meg, amelyet a nyugat-európai nagyvárosokban már évszázadok óta alkalmaznak. Az eljárással azt is megakadályozzák, hogy a viharok tövestől csavarják ki a fákat, vagy az ágakat a környező házakra, autókra, gyalogosokra törjék – adta hírül a PécsMa.hu.

A szép fasor mostanra kicsit kinőtte a teret, többek között a magánterületek fölé emelkedő ágak veszélyeztetik a lakók házait, parkoló gépkocsijait. Emellett a fák időssé váltak, így szükséges a metszés, hogy vihar esetén az ágak ne szakadjanak le, a törzsek ne dőljenek ki.

A számos világvárosban (pl. Párizs, Barcelona, Brüsszel) bevált, több évszázados gyakorlatnak megfelelően végzett ifjító metszés során a lombkorona erős, az elágazásokhoz közeli távolságig való visszametszését végzik a szakemberek. A platánok jól viselik a metszést, könnyen újulnak, ifjításra erős hajtásnövekedéssel válaszolnak. A fák rövid idő alatt újra erőteljes koronát növelnek, mellyel ismét betöltik zöldterületi szerepüket, port kötnek meg, árnyékot adnak, párologtatnak, sétára csábítanak minket.

Pécs, Keszül út Pécs, Keszüi út

Pécs, Keszül út Pécs, Keszüi út

Pécs, Keszül út Pécs, Keszüi út

Így fognak kinézni a platánok:

Pécsi platánifjítás terve ayearinfromage.com

Pécsi platánifjítás terve ottefoto.net

Pécsi platánifjítás terve gellersworldtravel.blogspot.hu