Milliókba fájhat a találkozás.

A vadbaleset az autósok rémálma, sokszor kivédhetetlen, még a legfigyelmesebb sofőrökkel is megtörténhet, hogy hirtelen, takarásból eléjük ugrik egy őz vagy egy szarvas, netán vaddisznó. Ilyenkor legtöbben a saját és utastársaik életét mentik (helyesen), aminek a vége az, hogy az állatot ütik el.

A balesetek elkerülése érdekében figyeljük a vadveszélyt jelző táblákat, ne csak előre nézzünk, hanem mindig figyeljük az út szélét is! Fokozott a vadveszély a bozótos területeken, és július-augusztusban, amikor nászidőszak van. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat.

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell kihívni, mivel az eset közúti balesetnek minősül, a helyszínelés segíthet elébe menni a vitáknak. Bár csábító lehet, de ne rakjuk el az elütött állatot, az ugyanis az állam tulajdona, így elvitele szimpla lopásnak számít.

A rendőrök szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, illetve felmérik a keletkezett károkat. Három fél felelősségét mérlegelik: a közútkezelőét (kinn volt-e tábla, biztosítva volt-e a megfelelő közlekedés), a vadásztársaságét (jelezte-e a tábla szükségességét), és a vezetőét (a körülményeknek megfelelően vezetett-e).

Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, de a vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs teljes körű casco biztosítása (a biztosítások tekintetében sok a változó elem, érdemes utánanézni, hogy rendelkezik-e az autós erre az eseményre szóló biztosítással).

Amennyiben a biztosító nem fizet, súlyos költségekre számíthatunk. Egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbika esetében pedig már 3 750 000 Ft-ról van szó.

Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli. Személyi sérülés esetén mindenképpen jól jön, ha rendelkezünk balesetbiztosítással.

Forrás: www.turistamagazin.hu