Sertéshúst ne adjunk, a havat takarítsuk el.

Gólya a havas tájon – egyre több településen bukkannak fel a kedvelt madarak. Lelkes állatvédők aggódó telefonokkal, posztokkal kérnek segítséget, hiszen többségük nem tudja, hogy mivel segíthetne a hosszú lábú madaraknak télvíz idején.

Elképzelhető, hogy néhány helyre már az első gólyák érkeztek vissza, több községben azonban itt maradt gólyákat látunk, akik el sem repültek telelni.  Ennek oka legtöbbször a nem megfelelő kondíció esetleg valamilyen sérülés.

Aggodalomra azonban semmi ok, a madarak itthon sem fognak megfagyni. A gólyák bírják az akár -20◦C-os hideget is. Nem azért mennek Afrikába, mert ott meleg van, hanem azért, mert a téli időszakban nehezen találnak itthon eleséget, azaz rovarokat, kisrágcsálókat, hüllőket.

Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken, először mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes Nemzeti Parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek.

Ha etetni kell, akkor fogadjuk meg a Mályi Madármentő Állomás tanácsait: érdemes egy etetőembert kiválasztani, aki mindig ugyanabban a ruhában eteti, például piros kabátban. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos, mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, mert akkor később nem lesz félelemérzete.

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható, szabad terepen kell kitenni az ennivalót akkor, amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új étel kerül lerakásra. Csengő, síp, fütty, akármi, de ne legyen túl hangos. Pár etetés múlva a madár már messziről megismeri gondozóját és odarepül hozzá. Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják! Ha letettük az ételt, hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

A gólyák számára minden étel 2 ujjnyi darabokra vágva menjen (pl. patkány, egér, hal, marha, csirkehús, naposcsibe, kacsa). Ha csak húst kap, akkor szükséges kalciumot is adni mellé, például a tojás héját kifőzve, kiszárítva és porrá törve. Fontos, hogy sertéshúst nem ehet! Csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. Farháttal óvatosan, mert hegyes éles csontok vannak benne.

Mindig annyi eledelt kell neki adni, amennyit megeszik. Lehetőség szerint változatosan etessük a madarat, átlagosan napi 2-3-szor. Ha nagy a hó, érdemes a területén egy 10×10 méteres helyen eltúrni a havat, hogy a füvet vagy a szántóföldet süsse a nap. Így a madarak jobban tudnak sütkérezni. Ügyeljünk rá, hogy kutyákat ne sétáltassanak a környéken!

A területileg illetékes nemzeti parkok listája itt érhető el: magyarnemzetiparkok.hu

Forrás: www.mteweb.hu