A mikroműanyagokról eddig is tudtuk, hogy mindenhol ott vannak: a tengerekben, a levegőben, a talajban, sőt még az emberi szervezetben is kimutatták őket. De most új szintre lépett a történet: kiderült, hogy a növények fotoszintézisét is képesek megzavarni. És ez bizony nemcsak egy zöld tudományos érdekesség, hanem egy globális élelmezési rémálom lehetősége.
A nagy felismerés
Egy friss kutatás szerint a mikroműanyagok jelenléte 7–12%-kal csökkentheti a fotoszintézis hatékonyságát. Ez első hallásra talán nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, hogy világszinten több százmillió tonna kukoricáról, búzáról és rizsről van szó, a szám hirtelen nagyon is ijesztővé válik. Egy apró műanyagdarabka tehát annyit számíthat, mint amikor egy zongorista kesztyűben próbál Chopint játszani.
Hogyan kerül oda?
A mikroműanyagok a szennyezett talajból, a vízből és akár a levegőből is a növényekre tapadhatnak. A leveleken mikroszkopikus filmréteget alkotnak, amely gátolja a fény bejutását, így a növény „napelemtáblája” kevésbé hatékonyan működik. Más esetekben a gyökerek szívják fel a műanyag részecskéket, amelyek akadályozzák a tápanyagáramlást.
Éhező világ?
A kutatók szerint, ha a tendencia folytatódik, a mikroműanyag-szennyezés a jövőben a globális élelmiszer-termelés egyik legnagyobb akadálya lehet. Mindez különösen aggasztó a népességnövekedés és a klímaváltozás közepette, amikor minden plusz tonna termés számítana. Ki gondolta volna, hogy a műanyag zacskó egyszer nemcsak a tengerparti teknősöket, hanem a reggeli kenyeret is fenyegeti?
Van kiút?
A jó hír, hogy a kutatások egyre inkább ráirányítják a figyelmet a műanyaghasználat csökkentésére és a természetes alternatívák fejlesztésére. Ha sikerül visszaszorítani a mikroműanyagok termelését és jobb szűrőrendszereket bevezetni, akkor talán még időben cselekszünk. Addig is minden egyes eldobott szívószál vagy PET-palack apró szög a fotoszintézis koporsójában.
Humor a komolyban
Elképzelhetjük úgy is, mintha a növények egy új, kéretlen divathullámot kaptak volna: a „műanyag bevonatot”. Csakhogy ez a trend nem teszi menővé őket, inkább olyan, mintha napellenzőt kaptak volna napszemüveg helyett. Nem csoda, hogy kevésbé teljesítenek jól.
Forrás: Washington Post – How microplastics could be affecting our food supply