Komposztra is kerülhet.

Vége a Halloweennek, a sok faragott töklámpás pedig rogyadozni kezdett. A közösségi médiában terjed az a javaslat, hogy vigyük a tököket egy közeli erdőbe, ezzel segítve a vadállatoknak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság facebook posztjában arra kér mindenkit, inkább ne tegye ezt:

„A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.”

Mit tegyünk akkor a töklámpással, ha mégis hasznosítani szeretnénk és arra törekszünk, hogy kevesebb hulladékot termeljünk?

Természetesen komposztálhatjuk vagy ha nincs más megoldás, a zöldhulladékba is tehetjük.

Aki pedig a főváros II. kerületének környékén él, annak érdemes a tököt elvinnie november 5-ig, vagyis most szombatig a Marczibányi Téri Művelődési Központba vagy a Klebelsberg Kultúrkúriába. Az összegyűjtött lámpásokat eljuttatják a Fővárosi Állat-és Növénykertbe, ahol takarmányként és komposztként hasznosítják.

A napokban egyébként már az állatkert több állata is kapott tököt. A Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldalán megosztott fotók szerint a szurikáták, a cebui disznók, a rozsomákok és a perzsa leopárd is jóízűen lakmároztak belőle.