Apró dolgokból születnek a nagyok.

Hogeweyk egy település: Amszterdamtól fél órára található délkeleti irányban, a 18 ezer lakosú Weesp része. Első ránézésre nincs benne semmi különös: a lakói bevásárolni járnak a boltba, ücsörögnek a padokon, bingóznak, jóízűeket beszélgetnek egymással. Van azonban valami, ami megkülönbözteti ezt a 152 lakót más településeken élőktől: mindnyájan előrehaladott demenciában szenvednek. Maga a település viszont pontosan úgy fest, mintha valóság lenne, ezzel segítve a betegeket, akik így könnyebben élik az életüket.

A falu 23 házból áll, mindegyikben 6-7 lakó él, és egy ápoló, aki főz, segít eljutni a programokra, segít bevásárolni és ügyel a biztonságukra.  Eloy van Hal, a falu egyik igazgatója elmondta, hogy nagyon ügyelnek rá, hogy ezeknek a nehéz helyzetben lévő embereknek is legyen helyük és idejük, valamint saját terük.

Az egyedülálló falu 1993-ban kezdte meg működését, akkor még mint sima ápoló otthon. Azonban a személyzet hamarosan rájött, hogy sokkal emberibb lenne egy egész világot varázsolni az emlékek nélkül élő emberek köré. Azon gondolkodtak, hogy milyen körülményeket szeretnének maguknak, vagy szüleiknek, ha hasonló helyzetben lennének.

A 23 ház négy életmód-típust képvisel: kozmopolita, természetkedvelő, jómódú és hagyományos holland. A lakók választhatnak, hogy melyik életstílus áll hozzájuk a legközelebb. Hogeweykben nagyon ügyelnek a megfelelő szóhasználatra. Az ápolók nem kezelik a betegeket, hanem vigyáznak rájuk.

A lakók mindegyike előrehaladott állapotú demenciában szenved, és természetesen orvosok is felügyelnek rájuk. De ők nem pusztán betegek, mindenekelőtt emberek. Saját, önálló személyiségek.

A betegek valódi pénzt is használhatnak, ha szeretnének, de a falunak saját pénze is van.  A háztartások a gondozók segítségével tervezik meg havi kiadásaikat.

Nagyon fontosnak tartják, hogy a lakók normálisan élhessenek, és olyan napokat töltsenek el, amilyeneket ismernek és felismernek.  Nem zárják el őket a finomságoktól, nem tilos a sör vagy a bor sem. Hogeweynek – többek között – van élelmiszerboltja, színháza, bárja, postája, mosodája,  fodrászata is. Minden szomszéd és bejárónő szakképzett ápoló, alkalmazott vagy önkéntes.

Világszerte nagyjából 50 millió ember él demenciával. A kutatások szerint a magány éppen olyan veszélyes, mint a dohányzás, és kétszer olyan „halálos”, mint az elhízás. Ebben a faluban senkit sem hagynak magára, mindenki az igényei szerint kapcsolódhat be a programokba, társasági eseményekbe, vagy csak sétálhat, élvezheti a kert nyújtotta örömöket. Már az is sokat javít a hangulatukon és az életminőségükön, ha üldögélhetnek egy kicsit a parkban, a virágok között.

A cél, hogy az ott lakókat, amennyire csak lehet, aktívan tartsák, és hogy a korábbi életükben megszokott rutin szerint éljenek, hogy a lakók ne érezzék úgy, hogy életük fenekestül felfordult a betegség miatt.

Az Alzheimeres és demens betegek más valóságban élnek, ezért másként kell hozzájuk közelíteni – mondja a kezdeményezés kitalálója, Yvonne van Amerongen. Teljesen fölösleges például kijavítani a lakókat, vitatkozni a döntéseikkel, mert ezekre egyrészt nem emlékeznek, másrészt nem értik, hogy miért nem helyes, amit tettek.

Az erőfeszítések eredménye csak jó néhány év múlva lesz mérhető és látható. Az apró eredmények viszont már most a falut igazolják: a hagyományos otthonokban ápolt demens betegekhez képest Hogewey lakói kevesebb gyógyszert szednek, jobban étkeznek és hosszabb ideig élnek.

„Akkor is megkérdezzük minden nap, hogy mivel iszod a kávédat, ha tudjuk, hogy cukorral. Így minden nap te dönthetsz. Ez az, ami nagyon fontos.” – emelte ki van Hal.

Forrás: www.businessinsider.com képek: Hogewey