Pajkos vidrák akcióban.

Somogyban, Lábod község mellett, Petesmalomban találjuk a hazánkban egyedülálló Vidraparkot. A Mike és a lábodi útelágazó között, félúton feltűnő táblát követve egy erdei, autóval is járható úton keresztül jutunk a vidrák paradicsomába.

A természetvédelem alatt álló tórendszer 14 tóból áll, mintegy 170 hektáron terül el. 1998 óta várják a látogatókat, a hely 2012-ben elnyerte az „Örökségünk – Somogyország Kincse” elismerést is.

Kevesen tudják, hogy hazánk, közelebbről Belső–Somogy európai „vidra-nagyhatalom”. A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata paradicsom ezen állatok számára.  Itt védelmet, búvóhelyet, élelmet találnak a menyétféle ragadozók, amelyek Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűntek.

A tórendszerben is rengeteg vidra él, ha szerencsénk van, séta során meg is pillanthatjuk őket. Azonban ha nem kerülnek a szemünk elé ezek a rejtett életmódot folytató emlősök, akkor se csüggedjünk: a bejáratnál egy külön, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban találkozhatunk mentett vidrákkal. Luca és Aladár például nagyon vár majd minket, kiskoruk óta itt élnek, sajnos mindkettőjük anyját autó ütötte el.

A látogatók számára 2005-ben egy tanösvényt is kialakítottak a területen tájékoztató táblákkal és három megfigyelőkunyhóval. A tanösvény végigjárása során megismerhető a vidrák életmódja és a halastavak élővilága, többek között a helyben előforduló vízimadarak (gázlómadarak, récefélék) és békák. Távolról a fokozottan védett, zavarást nehezen tűrő fekete gólya élőhelye is megfigyelhető. Ha szerencsénk van, megfigyelhetünk barátposzátát, cigányrécét, barna kányát, vöcsköket, bíbiceket is.

A Vidrapark egyben mentett (fiatal, sérült) vidrák, ill. egyéb védett emlősök, madarak menhelye. Számos vidra, fehér gólya, fekete  gólya és legyengült, de már röpképes rétisas-fióka kapott itt erőre már.

További információ erről a helyről: stvsz.com