Szeptember 15-én, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából.

Az idén 150 éves Fővárosi Vízművek a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében szeptember 15-én 9.00 és 16.00 óra között ismét megnyitja legrégebbi, a társasággal csaknem egyidős, mai is üzemelő létesítménye, a Kőbányai víztároló medence kapuit.

A különleges, építészetileg is lenyűgöző, kétemeletnyi magas építmény hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével épült. 1970-ben négy darab 5000 köbméteres medencével tovább bővítették.

Az intézményes vízellátás alapjait 1868-ban fektették le Pesten: a mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig Kőbányán létesítették. A londoni születésű William Lindley kultúrmérnök irányításával az Első Pesti Vízmű részeként épült meg a kétszer 11 500 köbméter tárolótérfogatú víztároló a városon kívüli dombon 1869 és 1871 között.

A létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak, így az építményt sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak, mint vízellátó létesítménynek. A mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. A létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.

Kollégáink folyamatos szakmai vezetésének köszönhetően a látogatók nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek.

További információ: www.vizmuvek.hu

Forrás és képek: www.vizmuvek.hu