Pazar látvány.

Vézac városkája Franciaország déli részén, Dordogne megyében található.

A kis település ad otthont a világ egyik legvarázslatosabb kertjének, a híres Marqueyssac kerteknek.

A nem mindennapi zöldfelületek a Dordogne völgyre néző sziklákon terülnek el, mintegy 22 hektárnyi területet borítanak. ​​A 150 000 kézzel nyírt és alakított, százéves puszpángbokor között csobogók, szökőkutak, sziklák, kőkunyhók, játszóterek tarkítják a tájat.

Fotó: flickr
Fotó: Sandrine 87/flickr
Fotó: flickr

Maga a kastély és az azt körülölelő kert a 17. század végén épült, Bertrand Vernet de Marqueyssac, XIV. Lajos bizalmasa jóvoltából. Az eredeti franciakert kialakítását André Le Nôtre egyik hallgatójának tulajdonítják az emelt teraszokkal, sétányokkal és kastély körüli konyhakerttel. 1830 és 1840 között Julien Bessières egy kis kápolnát építtetett, és egy széles, hosszú sétányt alakíttatott ki a lovaglásokhoz.

Fotó: Hendrik van Zeldenrust/flickr
Fotó: Hendrik van Zeldenrust/flickr

Az 1860-as években az új tulajdonos, Julien de Cervel nekilátott több ezer puszpángbokor ültetésének, amiket aztán fantasztikus alakzatba nyírtak-formáztak, többek között birkanyájra hasonlító, kerekded formára. Cervel hársakkal, ciprusokkal és Itáliából hozott mandulafenyőkkel is gazdagította a területet, Nápolyból pedig ciklámeneket rendelt. A romantikus stílust követve rusztikus építményeket létesített, átalakíttatta az utakat, hogy hosszú sétákat lehessen tenni az ágyások között.

Fotó: Loïc Brohard/flickr
Fotó: Loïc Brohard/flickr

A 20. század második felében a kastélyt nem sűrűn lakták, a kerteket pedig elhanyagolták. 1996 elején az új tulajdonos, Kleber Rossillon helyreállította a kert régi karakterét, de néhány újdonságot is becsempészett a zöldek közé. Így például egy cipruskákkal és rozmaringokkal szegélyezett sétányt létesített a 19. század romantikus stílusában, és kialakított egy lépcsőben végződő, látványos vízrendszert is.

Fotó: Heather Moore/flickr
Fotó: flickr

A kert végül a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit 1996-ban.

Forrás: www.amusingplanet.com