Néhányaknak egészen meglepő, mások már gondolkodtak rajta, megint mások pedig időnként el is készítik ezt az ételt.

A rántott uborka ötlete nem új keletű, például az Egyesült Államok északi részén nagyjából a 60-as évek óta kifejezetten nagy népszerűségnek örvend. Gyakran fűszeresen készítik és különféle mártásokkal kínálják.

Fotó: www.foodnetwork.com

A rántott uborkában az a jó, hogy az elkészítésével kapcsolatosan nincsenek kőbe vésett szabályok. Az alapanyagok és az elkészítési módok tárháza is sokféle. Kígyóuborka, kovászolni való, de még a savanyú vagy már kovászos uborka is felhasználható hozzá. A bundázás terén is nagy szabadságunk van: dönthetünk a húsok esetében megszokott lisztes, tojásos, zsemlemorzsás módszer mellett, de választhatjuk a valamivel egyszerűbb liszt-tojás kombót is. A bundához magvakat is adhatunk, a szezámmag és a lenmag is kitűnően illik hozzá. Sőt, ha valami igazán újszerűre vágyunk, például egy kis reszelt tormával is megbolondíthatjuk a panírt.

Fotó: ladybehindthecourtain.com

Ha kígyóubit használunk, vastagabb, nagyjából ujjnyi szeletekre vágjuk, a kisebb méretű ecetes vagy kovászos uborkákat egészben panírozzuk.

Ahhoz, hogy a panír megfelelően tapadjon és sütés közben se kezdjen el málni fontos, hogy a felhasznált uborka minden esetben teljesen száraz legyen, illetve ha nyers uborkát használunk, hámozzuk meg, mert a natúr héjról is hajlamos lecsúszni a még nyers bunda.

A sütés módját is szabadon eldönthetjük: választhatjuk a hagyományos, bő olajban való sütést vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, légkeverésen, nagyjából 200-220 fokon is körülbelül 15 perc alatt elkészíthetjük.

Fotó: www.foodnetwork.com

Kínáljunk mellé valamilyen pikáns mártást, például majonézt, joghurtot vagy tejfölt dobjunk fel egy kis zöld fűszernövénnyel, esetleg chilivel.

Az alábbi videóban egy kicsit különlegesebb elkészítési mód látható. A panír alapját csupán liszt és víz adja, ehhez jönnek a további – ízesítő – hozzávalók. A mártás pedig majonéz, ketchup, reszelt torma és fűszerek hozzáadásával készül.