Készülj a hasalásra!

Hason kúszás, mászás, négykézlábazás: ne kényelmes sétára számíts, ha a Csodabogyós barlangba készülsz! Balatonedericsen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.

Fotó: Dominicus Johannes Bergsma/Wikimedia Commons

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 6 kilométer, mélysége -136 méter. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

https://www.instagram.com/p/BU9I0rclax9/?tagged=csodabogyosbarlang

https://www.instagram.com/p/BU9ENZJlgfF/?tagged=csodabogyosbarlang

Előre bejelentkezéssel lehet részt venni a szervezett túrák valamelyikén. Nem lehet az összes feltárt szakaszt végigjárni, de a maradandó élmény így is garantált. Már a bejárat előtt elkezdődik a kaland, hiszen a barlangot autóval nem, csak 40 perces gyaloglással lehet megközelíteni. A barlangtúrához barlangászoverállba kell öltözni, bukósisakot és fejlámpát is adnak, hiszen a barlang nincs kivilágítva.

https://www.instagram.com/p/BWMip6HHtwL/?taken-at=423836503

A kezdőknek inkább a 1,5 – 2 órás túra ajánlott, a kalandvágyóbbak az extrém túrát is bevállalhatják. Aggodalomra semmi ok, a túra teljes időtartama alatt segítik a látogatókat a szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetők. A beszédes nevű helyek, mint az Ikarusz terme, a Világító Kérdőjel Mauzóleuma, a Liberó-akna, vagy a Gyönyörök terme kalandos kirándulást ígér.

További információ: csodabogyos.hu

https://www.instagram.com/p/BKvzzySAuF0/?taken-at=423836503

Forrás: csodabogyos.hu