A világító barlangtól a gigantikus ábrákig.Milyen szép is a Földünk, mennyi csodát, titkot, szépséget rejt!

Egy csokorra való látnivalót válogattunk, természetesen egy magyar látnivaló sem maradhatott ki.

1. Loch Ness, Skót felföld

A lista élére Loch Ness kívánkozik, elsősorban a híres szörnye, Nessie miatt (akit egy ideje nem láttak, aggódunk érted, Nessie!), másodsorban a felföldön megbúvó titokzatos tó miatt. A legmélyebb pontján 230 méter mély tó közel 35 km hosszan terül el.

2. The Wave, Arizona

Az elképesztő, hullámformájú homokkő Arizona és Utah határán, az arizoniai sivatagban található. A Navajo homokkőben keletkezett színes hullám igen kedvelt fotótéma és a Jurassic parkban megelevenedett időkből származik.

3. Stonehenge, Salisbury, Anglia

Számos elmélet létezik a Stonehenge-ről, a misztikus kövekről. Temetkezési hely lehetett? Vagy áldozatokat mutattak itt be? Netán a földönkívüliek jártak erre? Rengeteg spekuláció, de semmi biztosat nem tudunk. A nagyjából 5000 évesre becsült köveknek ez az elsődleges vonzereje.

4. Cano Cristales, Serrania de la Macarena, Kolumbia

A Cano Cristales kétségkívül a világ legkülönösebb színű folyója.  Bár az idő nagy részében a többi folyóhoz hasonlatos, a nedves és száraz időszak között (általában júliustól és decemberig) a víz vibráló rubinvörösre vált. A színért egy Macarenia clavigera nevű növény felelős, ez a hínárszerűség „színezi” elképesztőre a patakot.

5. Bermuda háromszög

A hírhedt háromszög Florida déli csúcsa, Bermuda és San Juan (Puerto Rico) között található,  és nem egy hajó szenvedett már itt hajótörést, de repülők is tűntek el errefelé „nyomtalanul”. A legendák szerint, aki itt utazik keresztül, azt elnyeli a nagy kékség. Persze valószínűbb, hogy a Föld mágnesességében, a törésvonalakban, vagy a régióban gyakori viharokban rejlik a sűrű katasztrófák magyarázata.

6. Nazca vonalak, Peru

Sci-fi és ufó rajongók kedvenc helye, a misztikus vonalak eredetét valóban nehéz megmagyarázni.  Vajon a Nazca kultúrában i.e. 500-ban, miért érezték szükségét annak, hogy hatalmas alakokat, pókokat, növényeket véssenek a kőbe? Egy rituálé része volt, vagy inkább csillagképekhez kapcsolódnak a gigantikus méretű, különös ábrák?

7. Salar de Uyuni, Bolívia

Álmodtál valaha arról, hogy a felhők között sétálsz? Bolíviában ezt megteheted, a világ legnagyobb és egyben legmagasabb felszíni sómezején. Elképesztő élmény!

8. Waitomo Glowworm Caves, Új- Zéland

Valóságos csoda, ez a barlang világít! Mindezt azoknak a világító férgeknek (Arachnocampa luminosa) köszönheti, amelyek ezrével csüngenek a barlang falán, fénybe borítva azt, miközben a látogatók áthajóznak a nyíláson. Mint a mesében!

9. 51-es körzet, Nevada, USA

Csupa rejtély és titok: állítólag itt őrzik az 1947-es földönkívüliek hulláját, és szupertitkos laboratóriumban vizsgálják az egykor balesetet szenvedő ufók technológiáját. A Groom Lake nevű kiszáradt tóban elhelyezkedő katonai bázis és titkos katonai repülőtér rengeteg mendemondára ad okot.

10. Badab-e Surt, Irán

A lenyűgöző teraszok az üledékes kőzet és két ásványforrásból származó víz közös munkájának eredménye.  Meseszép, narancsos, vöröses, sárgás medencék, teraszok, lépcsők ejtik rabul az utazókat.

+1. Megyer-hegyi tengerszem, Magyarország

Ez az apró csoda Sárospatak felett, a 324 méter magas Megyer-hegyen található. A tavat körülvevő sziklafalak 70 méterrel a víztükör fölé magasodnak, egyedülálló látványt nyújtva. Természetvédelmi terület, sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékekkel.

Forrás: EscapeHere