Légy képben!

„Szerintetek mi van az almafámon?” „Valami rágja a rózsám levelét, mi lehet az?” – tele vannak ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel a kertészeti csoportok.

A kártevők és kórokozók felismerését persze évekig tanulják a szakemberek, azonban most a legfontosabbakkal a hobbikertészek is megismerkedhetnek egy gyorstalpaló tanösvény keretében.

A Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke idén már harmadik alkalommal nyitja meg az érdeklődők előtt a “Tavaszi kárképismereti és rovarcsapdázási tanösvény” virtuális kapuit a Budai Arborétum alsó kertjében. A tanösvény egyes állomásai az MTA ATK NÖVI által forgalmazott és a hazai növénytermesztésben széleskörűen használt Csalomon termékek egyes csapdatípusainak bemutatását célozzák.

A tanösvény célja, hogy a növényvédelmet, illetve rovartant tanuló hallgatók mellett az érdeklődők is megismerhessenek “élőben” fontos kártevő fajokat, és néhány jellemző csapdakonstrukciót és kihelyezési módot.

A tanösvény állomásait mindemellett nemcsak maguk a csapdák, hanem károsított növények is alkotják, a tavaszi aspektusnak megfelelően. A tanösvény térképe letölthető.

A csapdázási tanösvény csak szezonálisan fog működni, a tervek szerint a tavaszi (április közepétől kb. nyár elejéig tartó) időszakban. Érdemes felkeresni, a Budai Arborétum már önmagában is megér egy sétát!

Forrás és képek: kertk.szie.hu