Törpi és Sosó akcióban.

Rendhagyó megoldást javasol a VI. kerületi önkormányzat a tarthatatlanná váló galambproblémára. Soproni Tamás polgármester bejegyzése arra világít rá, hogy a Nyugati téren élő galambok a sok-sok éve borítják már be ürülékkel a teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek, ezért a rendszeres takarítás mellett újszerű megoldást is kerestek.

Ezért most úgy határoztak, hogy egy sas és egy héja segítségét kérik. Egészen pontosan egy szirti sas, Sosó és egy Harris-héja, Törpi a rettenet szolgálatait veszi igénybe a kerület a jövőben, a Nyugati téren hetente két-három alkalommal fogják ők ketten riogatni a galambokat. A szakemberek abban bíznak, hogy a most ezer fős létszámmal bíró állomány jövő nyáron már kevesebb, mint száz galambot fog számlálni.

Az elriasztott galambok a tervek szerint a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keresnek majd menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. A projekt természetesen egy szakképzett solymász, Fuszonecker Gergő irányításával valósul majd meg.

Bécsben egyébként a főpályaudvar környékén ugyancsak formabontó megoldással kísérleteznek.  Ott a galambok számára egy galambhotel nyílt,  mégpedig azzal a reménnyel, hogy így sikerül kontroll alatt tartani a madárállományt. Rendkívül bosszantó ugyanis, hogy a madarak ürüléke állandó kellemetlenséget jelent, nem beszélve a szagokról és a nem túl szép látványról. Az új, tetőtérben kialakított galambdúc nem csak fészkelőhelyet biztosít a madaraknak, de eleséget is.

Egy egészséges városi galamb évente kb. 40 tojást rak, éppen ezért ők elsősorban a születésszabályozással próbálják a létszámnövekedést megfogni. A galambok a szállóban tojnak, majd az igazi tojást gipsztojásra cserélik ki alattuk.

Forrás: www.facebook.com