Túlnőtt a városon.

’El Árbol del Tule’: spanyolul így nevezik azt a híres mexikói mocsárciprust, amely a mexikói Santa María del Tule városka központjában áll.  Létezéséről már több, mint 2000 éve vannak adataink, mind az aztékok feljegyzéseiből, mind a spanyol hódítóktól. Ennek alapján nem vitás, hogy a fa a világ egyik legidősebb fája, csomós törzse és ágai különböző alakokat öltenek. Egy kis képzelőerővel manókat, szörnyeket és állatokat is felfedezhetünk a lombok között.

A híres fa egyben a világ egyik legnagyobbika is, és vélhetően a legvastagabb törzzsel is ő rendelkezik.

El Árbol del Tule

Körmérete a különböző források szerint 41-51 méter közt van. Annyira vastag, hogy 13 ember (némelyek szerint 15) kell, hogy kinyújtott karjukkal átérjék. A törzs erősen megtámasztásra szorul, ezért vastagabbnak is tűnik, mint valójában: a tiszta (lesimított) átmérőjét 9,39 méterre jegyzik.

Fotó: User:Gengiskanhg/Wikimedia Commons

A majdnem 40 méter magas fa olyan méretekkel rendelkezik, hogy még a település temploma is eltörpül mellette.

El Árbol del Tule

Valójában úgy tűnik, mintha az egész városka a fa köré épült volna piacostul, templomostul, főterestül. Minden itt zajlik, a fa árnyékában.

El Tule (30)

Hagyományosan Tule lakosai a mészkőből éltek – annak kitermeléséből és feldolgozásából. A 20-dik században a többségük gazdálkodó lett, kukoricát, babot, csicseriborsót termesztenek.  Az iparosodással színesedett a paletta, egyre többen élnek turizmusból, mára gyakorlatilag a lakosság ¾-e valamilyen módon a fához kapcsolódik megélhetésében.

Santa María del Tule korábban egy tó melletti, mocsaras terület volt, rengeteg ciprussal. A mocsarat gyékénnyel töltötték fel, napjainkra már a tó is kiszáradt, a mocsár eltűnt. Jelenleg a városiasodással és intenzívebb farmgazdálkodással járó vízszintcsökkenés veszélyezteti a híres fa életét.

El Tule (03)

Forrás: www.amusingplanet.com