Festői látvány.

2006-ban veszélyeztetettnek nyilvánították a fajt, most viszont újra elterjedni látszik: a Paraguay folyón úszó óriás-tündérrózsa szenzációs látványt ígér.

A Victoria cruziana, ismertebb nevén amazonasi óriás-tündérrózsa lenyűgöző méretű, akár 1,5 – 2 méteres átmérőjű leveleinek felhajló széle a 20 cm-t is elérheti. A helyiek alligátor tündérrózsának is nevezik, hiszen a hatalmas levelek alatt akár egy zöld állat is menedéket találhat. A krémfehér virágok a víz alatt hozzák a bimbóikat és csak a felszínre jutás után nyílnak ki. Érdekesség, hogy a virágok a beporzás után rózsaszínűvé válnak.

Remek hírek érkeztek a nem mindennapi növényről, a hatóságok szerint a korábban szinte teljesen eltűnt növény visszatért! 2006-ban ugyanis veszélyeztetett fajnak nyilvánították, miután a folyó kotrása és a látogatók gyűjtögetése miatt drasztikusan megcsappant az állománya.

El lehet képzelni, hogy a hatalmas levelek milyen varázslatos látványt nyújtanak a folyón, nem csoda, hogy a turisták özönlenek a kenus és csónakos kirándulásokra. Viszont most már a helyiek is sokkal szigorúbban veszik a szabályokat: tilos a növényeket tépkedni, még akkor is, ha az ott élő emberek korábban előszeretettel készítettek belőle teát légúti problémákra.

Forrás: www.mnn.com