10 érdekesség a várva várt versenyről.

  1. 43 versenyzővel, minden idők második legnépesebb magyar csapatával érkeztek parasportolóink Rio de Janeiro-ba.
  2. A nyitóünnepséget szeptember 7-én tartják a Maracana stadionban.
  3. A paralimpiák történetére visszatekintve úgy tartják, hogy az első „paralimpiát” 1948-ban Londonban szervezte meg Sir Ludwig Guttmann, német származású neurológus, aki az olimpiai játékok nyitó napjára sportversenyt hirdetett a háborús sérült katonák számára. Így történt, hogy az első paralimpián egy csapat brit világháborús veterán vett részt. Ehhez csatlakozott 1952-ben néhány dán versenyző is, így vált a megmérettetés nemzetközivé. Az első hivatalosan is jegyzett, igazi paralimpiát 1960-ban Rómában tartották, ekkor még „Mozgássérültek Olimpiája” néven. Ezen a tornán már 23 ország 400 kerekesszékes sportolója vett részt.
  4. Kezdetben csak kerekesszékes sportolók vehettek részt, majd bővítették az indulók körét. Jelenleg mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt a versenyen. Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság a testi fogyatékosságtól függően kategóriákba sorolja.
  5. A játékok programjába négy éve kerültek vissza az enyhén értelmi sérült sportolók versenyszámai, ők három sportágban – atlétika, úszás, asztalitenisz – indulhatnak.
  6. Jelenleg 23 sportágban versenyezhetnek a parasportolók az olimpiai játékok égisze alatt, a csörgőlabdától a kerekesszékes teniszen át a judo-ig.
  7. Magyarországon 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportjának szervezettebb formája.
  8. Hazánk büszkélkedhet az egyetlen olyan sportolóval a világon, aki olimpián és paralimpián is érmet tudott szerezni. Szekeres Pál kiváló vívónak sikerült ez a bravúr!
  9. A paralimpiai játékok történetében eddig összesen 30 magyar arany-, 41 ezüst- és 55 bronzéremnek örülhettünk.
  10. A paralimpiák legeredményesebb sportolója az amerikai Trischa Zorn, aki 24 éven keresztül, 1980 és 2004 között 7 paralimpiai eseményen vett részt, látássérült úszóként és összesen 55 érmet nyert, köztük 41 aranyat.

A paralimpiai csapatunkról szóló híreket itt követhetjük: https://www.facebook.com/Magyar-Paralimpiai-Csapat-974712892605170/