Itt a bejárat, de ott vannak a könyvek.

A Haskell Közkönyvtár és Opera épületének két különböző címe van. Az amerikaiak így jegyzik a címet: „93 Caswell Avenue, Derby Line, Vermont”, a kanadaiak viszont úgy tartják, az intézmény helye „1 rue Church Street, Stanstead, Quebec”. Mindkét cím helyes, és bármelyiket felkeresve ugyanabba az épületbe jutunk.

A könyvtár ugyanis a két ország határára épült. Az épület fele Derby Line-ban áll, ami egy amerikai város, a másik fele viszont a kanadai településen, Stansteadben található.

A határtelepülések számos sajátsággal bírnak, de először is nézzük magát az épületet!

Fotó: Stan Hieronymus/Flickr
Fotó: Jimmy Emerson/Flickr

A Haskell Könyvtár egy díszes, évszázados, kétemeletes épületben kapott helyet, ami a korának megfelelő „tipikus közkönyvtár” stílusban épült. Építtetője az amerikai Carlos Haskell és kanadai felesége, Martha Stewart Haskell voltak, és mindkét ország lakóira gondoltak. Szándékosan került a házikó a határra, így egyforma eséllyel használhatták az amerikai és a kanadaiak is. A könyvtárnak egyetlen bejárata van az amerikai oldalon, de a kanadaiak is szabadon használhatják, amennyiben visszatérnek az országukba, miután végeztek a kölcsönzéssel, olvasással. Ugyanakkor van egy vészkijárat Kanada felé is, igaz, ezt zárva tartják.

Mókásnak tűnhet, de az épületen belül egy fekete vonal fut végig a padlón az olvasóteremben, ami a határt jelzi.

Fotó: ladykaty24/Flickr
Fotó: Wikimedia

Az emeleten, az operában a vonal átlósan halad, a színpad és az ülések fele a kanadai oldalon fekszik, a maradék ülőhely pedig az USA-ban.  A könyvtárban a gyerekrészleg az amerikai oldalon van, a többi könyv viszont Kanadában várakozik. Ezért aztán néha úgy emlegetik az intézményt, mint az „egyetlen könyvtárat az Államokban, amiben nincs olvasnivaló”, az Operaházat pedig az „egyetlen operaházként, amiben nincs színpad”.

Az elmúlt évtizedek alatt a könyvtár igazi találkahely, közösségi központ lett, ahol a két ország akói összefuthatnak, eszmét cserélhetnek. Ez az egyetlen hely, ahol legálisan találkozhatnak határátlépés nélkül a 2 országban élő családtagok. A New York-i terrortámadások után megerősítették a könyvtár védelmét. A környező utcákat lezárták, nagy, cserepes növényekkel jelölték ki a határt, a biztonsági kamerák napi 24 órában figyelik a bejáratot.

A határvárosok sajátságai miatt Derby Line és Stanstead közös vízrendszeren osztoznak. Az ivóvíz Kanadában eredő forrásokból kerül a rendszerbe, az Egyesült Államokban található tározókban tárolódik és egy, a kanadaiak által fenntartott vezetékhálózaton keresztül jut el mindenhova.

Fotó: Nekonomist/Flickr

Noha Derby Line and Stanstead különböző hívószámokkal rendelkezik, a két város közti telefonbeszélgetés helyi hívásnak minősül. A Könyvtár és az Opera épületét történelmi örökségként tartják nyilván mindkét országban, a különös helyzetű, kettős funkciójú szimbólumot kiemelt értékként kezelik.

Forrás: www.amusingplanet.com