Nincs különbség.

A MeliBio méze friss, finom, aromagazdag. Első hallásra ebben semmi különös nincs, csakhogy ez a méz nem a méhek szorgalmát dicséri, ugyanis nélkülük készült egy laboratóriumban.

A MeliBio alapítói a vadméhek miatt érzett aggodalmuk nyomán indították a startupjukat. A Kaliforniában, San Francisco öbölvidékén működő cégnek az élővilág védelme jelentette a motivációt.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a vadméhek állománya is drámaian csökken, az élőhelyeik megszűnésének és az intenzív mezőgazdasági termelésnek ’hála’.

A méhek azonban elengedhetetlen részei a beporzásnak, nélkülük számos gyümölcs, zöldség termesztése kerül veszélybe. Néhány biotechnológiai cég ezért már mesterséges beporzók előállítására törekszik.

A MeliBio azon dolgozik, hogy a természetet a tudománnyal pótolják, épp az előbbi megvédése érdekében. Éppen ezért egy olyan méz kifejlesztése volt a céljuk, amely a vadméheket kihagyva a rendszerből, azok életét segíti.

A szintetikus biológiai módszerekkel előállított termék tartalmazza a mézben tipikusan megtalálható összetevőket. Még azoknak a virágoknak a zamatát is, amelyeket a beporzók felkeresnek, így a méz íze nagyon hasonlít a valódi méz ízére. Egy vakteszt során a résztvevők nem is tudták megkülönböztetni az eredeti méztől. Ugyanis mindkettő ugyanolyan textúrával, ízzel, konzisztenciával rendelkezett.

Állítólag sorra jelentkeznek a cégek, hogy amint piacra kerül a méz, ezt fogják használni. Az biztos, hogy egyre növekszik az érdeklődés a vegán, környezetet is védő termékek iránt.

Forrás: www.goodnet.org

A kiemelt kép illusztráció.