A szálkától a sült húsig.

Kidobjuk, pedig akár hasznát is vehetnénk: a banánhéj legtöbb esetben a kukában landol. Ne így legyen, meghökkentő dolgokra foghatjuk be. Mutatunk 7 ötletet!

1. A kertben hasznát vehetjük

Mivel a banán metángázt termel, ezért kitűnően használható komposztálásra. De az a módszer is működik, ha egyszerűen a banánhéjat a növények töve köré tekerjük. Lassan szabadulnak fel belőle a tápanyagok, elsősorban foszfor, ami nagyon értékes a növények számára. Az egy éjszakára vízbe áztatott banánhéj pedig jó tápoldat a szobanövényeink számára. 1:5 arányban hígítsuk vízzel az oldatot.

2. Készíthetünk belőle házi rovarűzőt

Mindössze egy fedeles műanyag vödörre és banánhéjakra lesz ehhez szükségünk. Fúrjunk néhány lyukat a tetőbe és helyezzük a szemetes belsejébe a héjakat. A banán édes illata odavonzza a tücsköket-bogarakat. Állítólag a banánhéj a csípésre is jó, csak a bőrünkbe kell dörzsölni. Megnyugtat, enyhíti az égő, viszkető érzést.

3. Halványítja a pattanásokat és hegeket

Arcunk tisztításához is bevethetjük a banánhéj húsos részét, közvetlenül a bőrünkre dörzsölhetjük. Hagyjuk ott 10 percig, majd mossuk le. 1-2 hét alatt eredményt hozhat, a pattanások, hegek halványulni kezdenek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

S A R A ?? (@sara_iftekhar) által megosztott bejegyzés

4. Szálka eltávolítására

Állítólag sokkal egyszerűbb kihúzni a szálkát, ha banánhéjat teszünk az érintett területre és egy fél órán keresztül ott hagyjuk. Felpuhul a bőr, a szálka a felszín közelébe jut, könnyebb egy csipesszel megszabadulni tőle.

5. Olcsó fényesítőszer

Bőrcipőn, bútoron, pénztárcán alkalmazhatjuk az olcsó módszert: dörgöljük a felületet fényesre a banánhéj külső részével. Pillanatok alatt csillogó, szennyeződésmentes lesz.

6. Főzzünk vele valamit

Amikor halat vagy húst főzünk, sütünk, tegyünk egy banánhéjat is az edénybe. Állítólag ez segít abban, hogy sokkal puhább húst kapjunk, nem szárad úgy ki, nem tud belőle annyi nedvesség elpárologni.

7. Vagy egyszerűen együk meg

A banánhéj tele van tápanyaggal és antioxidánssal, ezért van olyan tudós, aki azt javasolja, hogy együk meg. A könnyebb emészthetőségért főzzük meg vízben 10 percig, majd pürésítsük. Finom smoothie készíthető belőle (persze csak a nem kezelt héjból).

Forrás: www.goodnet.org