Több ezer figura.

A világban több diótörő-gyűjtemény található, de az egyik legérdekesebbért elegendő Németországig mennünk. A Drezdától nem messze található kis település, Neuhausen múzeuma egyedülálló kollekcióval és rekordokkal büszkélkedhet.

A gyűjtemény alapjait Jürgen Löschner tette le még 1966-ban, aki fából készült gépek építésével foglalatoskodott. Maga is készített diótörőket, majd gyűjteni is kezdte őket. Számos rekordot tudhattak már magukénak az évtizedek alatt: itt él a legnagyobb és a legkisebb diótörő is, több mint 6 ezer társával együtt. Már a bejáratnál találkozhatunk egy óriási klasszikus katonafigurával, de egy hatalmas mókus formájú diótörőt is megcsodálhatunk. Érdemes a régi műhelybe is bepillantanunk!

A múzeum honlapja: Nussknackermuseum – Nussknackermuseum Neuhausen

Az Amerikai Egyesült Államokban, Washington államban, Leavanworth városában találjuk a világ legizgalmasabb diótörő múzeumát. Ki gondolná, hogy ebből a konyhai eszközből több mint 7000 darabot őriznek itt? A gyűjtemény elindítása Arlene Wagner nevéhez fűződik, ő fiatalkorában balett-táncos volt és többször táncolt a híres Diótörőben. Ő kezdte gyűjteni a csonthéjasok feltörésére szolgáló eszközöket, majd 1995-ben a közönség előtt is megnyitott a kollekció.

A nem mindennapi gyűjtemény a világ több mint 40 országából őriz darabokat. A legrégebbi darabok a 18-19. századból valók: van itt csavaros, fából készült, faragott diótörő is. Izgalmas ritkaságot tekinthetünk meg, például egy szamuráj vagy épp egy rabszolga formájú eszközt.

A múzeum honlapja: NM The Leavenworth Nutcracker Museum