Keressük a minőséget.

152 ízzel neveztek a gyártók idén a szaloncukrok megmérettetésére, több kategóriában hirdettek győztest. A szervezők a piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén a kategóriákat, a zsűrizésben több mint 150 kóstoló segített.

Az év szaloncukra díj mellett a kézműves termékek külön is “megmérkőztek”, továbbá idén is megjelent a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint versenyt indítottak az alacsonyabb árú kategória jelöltjeinek is. Külön díjazták a legkedveltebb ízek legjobbjait és a legjobb új ízt is.

A gödöllői Sulyán Cukrászda ’Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet; ezt az Eucharisztikus Kongresszus süteményének választott sütemény ihlette. A második helyen a Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos fehércsokis szaloncukra végzett, a harmadik pedig idén is a Stühmer pisztáciakrémes szaloncukor lett.

A Sulyán cukrászda tarolt, az Év kézműves szaloncukrát is ők adták idén: ez egy fehércsokoládés, roppanó kekszes trüffel szaloncukor. A második helyezett a Demeter Chocolate Jamaicai feketekókuszos szaloncukra lett, harmadikként pedig a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukrát rangsorolták a kóstolók.

A cukormentes kategória első helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra lett, a második helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra lett. Az alacsonyabb árú (599 forint/100 gramm alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra, második helyen végzett a LIDL hozzáadott cukor nélküli fehércsokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra, a harmadik helyet pedig a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra nyerte el.

A legkedveltebb ízek kategóriákban csak egy-egy győztest hirdettek. A legjobb marcipános szaloncukor az orosházi Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszaltszilvás, marcipános szaloncukra, a legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibbolt ropogós ostyás sós-karamellje lett, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a Demeter Chocolate idén háromszoros díjnyertes jamaicai feketekókuszos szaloncukra, míg a zselés szaloncukrok közül címvédőként a múlt évi nyertes, a Choco Garden meggyes zselés szaloncukra lett a győztes. Az idén először megjelenő új ízek közül a Boci meggyes zselés szaloncukra végzett az élen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Az Év Szaloncukra verseny (@azevszaloncukra) által megosztott bejegyzés

A hírek szerint az éveleji visszaesését követően mostanra úgy tűnik, hogy erősebb a fogyás szaloncukrokból és csokimikulásokból, mint tavaly. Noha az édességek drágába lettek idén, a felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat. A hungarikumnak számító szaloncukorból Magyarországon évente 3500 tonnát adnak el. Egy-egy háztartásban évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárolnak és továbbra is a legkedveltebb ízek a piacon a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.A zsűrizésben a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook– és Instagram-követői közül is többen résztvettek, továbbá közreműködött a verseny ötletét adó Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesülete is.

Forrás és kiemelt kép: azevszaloncukra.hu