Tikdöglesztővel a fejfájás ellen.

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) selymesen gyapjas évelő növény. A népnyelv lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics néven is ismeri. A népgyógyászatban teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták (itt jegyezzük meg, hogy senki ne alkalmazza saját szakállára – a növény mérgező!).

Március-áprilisban nyíló virágai kékesibolya színűek, élénksárga porzókkal. A felálló kehelyszerű virágot, mely borús időben gyakran bókol, alul sallangos murvalevelek veszik körbe, hat, 4–5 cm hosszú kékeslila csészelevél díszíti.

A mérgező leánykökörcsin sztyeppréteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő. Hazánkban a Gödöllői-dombságban, a Keszthelyi-fennsíkon, a Kisalföldön, a Cserhátban és az Aggteleki-karszton is megtaláljuk.

Most ez utóbbira, Jósvafő környékére indul vezetett túra. A napsütéses domboldalakon szakember mutatja meg nekünk a leánykökörcsin élőhelyét.

A túra időpontja: március 31. 1000
Helyszín: Jósvafő
Találkozó: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis
Hossza, időtartama: 6 km, 3 óra

A túra előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb március 30-ig) indul, min. 5 fő jelentkezése vagy 5 egész jegy megváltása esetén. A részt vevők maximális létszáma 30 fő.

Információ: Tourinform-Aggtelek, 30/228-95-98, 48/503-000, naturinform.anp@gmail.com

Forrás: www.anp.hu