Paradicsom nő a tetőn.

Az apró házaknak nagy rajongótábor van: egyre többen élik úgy, hogy felesleges több emeleten kergetőzni, ha egy kis légterű házban is megtalálható minden, ami a komfortos élethez szükséges. Ráadásul az ilyen kis házakat könnyebb környezetbarát módon tervezni, ezért az is fontos követelmény lett, hogy minél ökotudatosabb kivitelezésben készüljenek.

A bécsi-pekingi székhelyű Penda cég most egy olyan házikóval rukkolt elő, amelyben a tulajdonosok maguk nevelhetnek zöldséget-gyümölcsöt-dísznövényt a saját tetőteraszukon.

Egy fiatal párnak készül az első házikó még ebben az évben, a kis család Kassel mellett (Németország) kíván letelepedni, és ebben az otthonban némi saját terményt is fogyaszthatnak majd, miután leszüretelték a tetőteraszról.

Amikor az építészek megterveznek egy épületet, a házikó maga kiszakít egy darabot a természetből. A tervezők ezt a területet szeretnék visszaadni azzal, hogy a tetőre helyezik a növényeket. Ez egyúttal lehetőséget biztosít arra is, hogy a lakók kertészkedjenek, télen üvegházban neveljék a zöldségeket, a többi évszakban pedig terményeket szüreteljenek.

A tető egyedi, egymásba illő szerkezetét a jin és a jang inspirálta, a kínai szimbólum a kettősséget, az elemek egymásra hatását jeleníti meg. A hullámzó forma segíti a ház természeti környezetbe illeszkedését is. Praktikus megoldás, hogy a terasz beengedi a napfényt, a vizet, a tetőkert pedig olyan tartókkal lesz felszerelve, amelyekben gyümölcs, zöldség, gyógynövény, fűszer nevelhető. Eközben a tető lejtős kialakítása lefelé vezeti az esővizet egy tartályba, ahol aztán az összegyűlik és locsolásra használható.

Belépve a házba a földszinten egy fedett parkolóhelyet találunk egy autó számára, valamint egy konyhát és étkezőt, de a gyerekszoba, a hálószoba és a dolgozósarok is itt kapott helyet.

Az emeleti szinten is elhelyeztek egy kis alkotósarkot, és egy családi helység is befért ide.

Forrás: www.treehugger.com, képek: Penda