A növénybarátoknak télen sem kell nélkülözniük a zöldeket a lakásban.

Az adventi időszakban nem csak díszekkel, mézeskaláccsal tehetjük hangulatosabbá a készülődést, de van néhány növény, amely kifejezetten ezekhez a napokhoz kötődik. Ilyenkor nárciszt hajtatunk, mikulásvirágot veszünk, és lelkesen lessük a karácsonyi kaktusz virágát is.

Összegyűjtöttük a karácsonyhoz kapcsolódó növényeket, a kertbarátok örömére!

1.   Mikulásvirág

A klasszikus. A szupermarketekben fillérekért kapható ilyenkor, igazi kötelező ünnepi darab. Őshazájában nagyra növő bokor, nálunk bájos szobanövény, ami színes felleveleivel díszít.

10-karacsonyi-novenyFotó: HouseBeautiful

2.   Magyal

A kertben a magyal hatalmas bokorrá is nőhet, de a szobában egy csokor vagy egy koszorú is tökéletes, hogy meghitt, ünnepi hangulatot varázsoljon. Nem beszélve a gyönyörű piros bogyóiról!

10-karacsonyi-noveny-2Fotó: HouseBeautiful

3.   Karácsonyi rózsa

Érdekes módon, a hunyort hívják karácsonyi rózsának. Valójában ennek a szép növénynek semmi köze a rózsákhoz, nálunk inkább arról ismert, hogy tél végén elsőként jelenik meg a vadon élő, védett változata az erdőkben.

10-karacsonyi-noveny-3Fotó: HouseBeautiful

4.   Fagyöngy

A fagyöngy alatti csók hagyomány már a 18-dik századtól tartja magát. A csókot visszautasítani nem tanácsos, mert akkor balszerencséd lesz!

10-karacsonyi-noveny-4Fotó: HouseBeautiful

5.   Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz rendkívül népszerű: sok hobbikertész örül annak, ha a pozsgás éppen az ünnepre időzíti a virágzást. Érdekesség, hogy Amerikában hálaadási kaktusznak is nevezik a növényt.

10-karacsonyi-noveny-5Fotó: HouseBeautiful

6.   Rozmaring

Az örökzöld fűszer télen is kellemes illatot és üdeséget csempész az ablakpárkányra. Állítólag neve tömjénillatú cserjét jelent, a szegények tömjénjének is nevezték. Nem csoda, hogy karácsonykor is szívesen szerzünk belőle egy cseréppel.

10-karacsonyi-noveny-6Fotó: HouseBeautiful

7.   Nárcisz

Fantasztikus illat, gyönyörű virágok. A nárcisz (és a jácint is) kedvelt virágok karácsonykor is, a szobában könnyű hajtatni és időzíteni őket.

10-karacsonyi-noveny-7Fotó: HouseBeautiful

8.   Ciklámen

Jellegzetes, bájos virágai nagyon kedveltek decemberben is, a klasszikus piros, rózsaszín és fehér színekben. Vidámságot, eleganciát visznek a feldíszített lakásba.

10-karacsonyi-noveny-8Fotó: HouseBeautiful

9.   Amarillisz

Hatalmas, látványos virágaiban nem csak egyszer gyönyörködhetünk. Ne dobjuk ki, ha a virág már elszárad. Tároljuk a hagymát hűvös, sötét helyen és hamarosan új hajtásokkal örvendeztet meg mindet a növény.

10-karacsonyi-noveny-9Fotó: HouseBeautiful

10.  Fenyőfa

Először csak az ágak jelennek meg vázában, koszorúban, asztaldíszben, majd bekerül a fenyőfa is a lakásba. Az illat semmi máshoz nem hasonlítható, sokunkban a gyermekkori karácsonyokat idézi vissza.

10-karacsonyi-noveny-10Fotó: Getty