Üvegcsodák.

Laeken Királyi Üvegházai 1874 és 1895 között épültek, abban az időszakban, amikor az üveg és fém használata még óriási újdonságnak számított az épületek tervezésénél. Ezért az épületek igazi különlegességet, páratlan, monumentális mestermunkát jelentettek.

A Brüsszelben található Királyi Üvegházak főként II. Lipót belga király uralkodása alatt készültek. Az uralkodót angliai útjai során lenyűgözték a botanikus kertek, ezért felfogadta Alphonse Balat-ot, hogy építsen olyan üvegház-komplexumot, ami a laeken-i kastély kertjébe illik – ez volt a belga királyi család hivatalos rezidenciája. Az épületegyüttes úgy fest, mint egy üvegváros a dzsungelben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Olivier Polet (@polet.olivier) által megosztott bejegyzés

II. Lipót ellentmondásos történelmi személy volt, hatalmát azzal kívánta megmutatni, hogy monumentális üvegházakat építtet, számtalan egzotikus növénnyel telepakolva a világ minden részéről. Az üvegházak még a kor belga építészetére is erősen hatottak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ilona Cavalcante (@ilona_cav) által megosztott bejegyzés

A fűtött komplexum totális aljzatfelülete 2,5 hektár. A trópusi, szubtrópusi és hideg üvegházak 36 pavilont tesznek ki, ezeket 3 fő zónába rendezték. A fő üvegházak az Embarcadère Üvegház, a Kongói Üvegház és a Télikert, ezek egymással összeköttetésben állnak növényekkel teli, több száz méteres folyosók által. A komplexumban ezeken túl még kis pavilonokat, narancsházat, galériákat, üveg átjárókat és más üvegházakat is találunk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Google Local Guides (@googlelocalguides) által megosztott bejegyzés

Az első üvegház a Télikert volt, napjainkban még mindig használják, fogadó épületként, recepcióként. A tetején található üvegkupola kb. 25 méter magas. A 36 öntöttvas szerkezetű boltívet kifejezetten a szubtrópusi, magasszárú növények számára tervezték. Az itt elhelyezett növények többsége még Lipót király idejéből származik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gentilla Van Den Berghe (@fokje_modder) által megosztott bejegyzés

A  Kongói Üvegházban egykoron olyan növényeket találhattunk, amelyek Kongóból érkeztek, de nem voltak képesek Belgium klímáján túlélni a szabadban. Napjainkban szubtrópusi növények lakják. Az Embarcadère Üvegház abból a célból épült, hogy a király vendégeit elszállásolják. Az itt található növények elsősorban Ázsiából származnak. A Narancsház I. Vilmos holland király megrendelésére készült, a világ legnagyobb kamélia gyűjteményét rejti 296 különféle fajtával.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yves (@yvesparedis) által megosztott bejegyzés

A kerteket tavasszal kb 3 hétre a nagyközönség előtt is megnyitják.

Forrás: themindcircle.com