Sötétben is boldogítanak.

Valljuk be, nyári hétköznapokon legtöbben csak este élvezhetjük a kertet, amikor kiülünk egy kicsit beszélgetni, vacsorázni, feltöltődni. Éppen ezért ajánlatos olyan növényeket is ültetni, amelyek pont akkor örvendeztetnek meg minket illatukkal, amikor valóban ott vagyunk.

Mutatunk néhány éjjel is kellemesen illatozó virágot!

1. Gardénia

Az évelő cserje szépséges fehér virágai éjjel még intenzívebben árasztják kellemes illatukat, mint nappal. Az erős, édes illat mediterrán hangulatot visz az esti kertbe.

2. Parlagi ligetszépe

Nem csak finom illatot hoz a kertbe, ha ültetsz belőle, de ragyogó, élénk színfoltot is. A sárga mellett fehér és rózsaszín színben is létezik.

3. Angyaltrombita

A fácskán csüngő tölcsér alakú, látványos virágok leginkább este nyílnak. Kisgyerekek mellett vigyázzunk, a növény minden része mérgező. A virág színe változatos lehet, így például fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga.

4. Holdvirág

Akár 60-100 cm magasra is megnövő növény, illatos virágokkal. A csíráztatása nem könnyű, ezért érdemesebb palántákat venni, és napfényben, tápoldatozva nevelni őket.  Kertben egy-, vagy kétnyáriként tartható, a magját elszórja.

5. Japán lilaakác

Fásszárú kúszócserje, igényes, akár évekig is eltarthat, mire megjelennek illatos virágai. 10 méter magasra is felfuthat, pergolák, lugasok szépséges növénye.

6. Tubarózsa

A viktoriánus korban nagy népszerűségnek örvendett ez a hagymás növény. Kertbe a fagyok elmúltával lehet kiültetni, kb. 3 hónapos meleg időszak után hozza intenzív illatú, krémfehér virágait.

7. Évelő lángvirág

Kevéssé ismert növényke, amely nem mutatósságával, hanem a virágok fantasztikus illatával ejt rabul. Az apró lila rügyekből kecses fehér virágok fejlődnek.

8. Dohány

A dohány dísznövénnyé nemesített változataiból érdemes ültetnünk a kertbe, a Nicotiana alata ‘Jasmine’ fehér trombitái szürkületkor nyílnak, a N. sylvestris frézia illatú virágaival kápráztat el.

9. Éjjeli jázmin

Az apró, csillag alakú, csövecskés virágok éjjeli parfümje messzire hat. A tavasztól őszig virágzó növény dézsában is nevelhető.

10 . Nagy csodatölcsér

Késő délután nyílnak a rózsaszín, piros, sárga vagy fehér virágok, citromos illatot árasztva. Napos helyen, de félárnyékban is szépen fejlődik.

11. Datura (maszlag)

Ne keverjük az angyaltrombitával: a datura alacsonyabbra nő, inkább bokros megjelenésű, felfelé álló virágokkal.

Forrás: www.countryliving.com