Élő adásban dobta le a bundát.

Shrek egy merinói juh volt, ürü (ivartalanított kos), aki Új-Zélandon élt, és egyike lett volna az ott legelő több ezer birkának. Ő azonban kilógott a sorból: 2004-ben nemzetközi hírnévre tett szert, ekkorra ugyanis olyan hatalmasra növesztette a bundáját, hogy alig lehetett felismerni.

Shreknek sikerült évekig egy barlangban meghúznia magát – így menekült meg a birkanyírástól.

A merinói juhokat – amelyeket a világ legnemesebb gyapjútermelői közé sorolnak – általában évente nyírják, azonban Shrek 6 évig megúszta a kopasztást. Amikor végül fülön csípték, alig lehetett felismerni, hogy milyen állat rejtőzik a bunda alatt. „Úgy festett, mint egy bibliai teremtmény” – fogalmazott John Perriam, Shrek egykori gazdája.

A merinói juhokról tudni kell, hogy egészen addig növesztik a bundájukat, amíg le nem nyírják azt.

Shrek, amíg a barlangokban bujkált, 27 kg-os bundát szedett magára: ez kb. hatszor olyan nehéz, mint amit egy átlagos merinói juh ad a nyíráskor. Ez a mennyiség 20 férfiöltözetre is elegendő volt.

A meglepő és mulatságos külsejű állat előkerülésekor rögtön népszerűvé és ismertté vált a világban.

Élő műsorban nyírták meg Új-Zélandon, a gigantikus bundát pedig jótékonysági célra ajánlották fel – gyerekek orvosi ellátására fordították a befolyt összeget.

Fotó: John Abel/Flickr

Shrek még Helen Clark miniszterelnökkel is találkozott, különféle jótékonysági rendezvényeken jelent meg, valamint mesekönyvek szereplőjévé is vált. A képek tanúsága szerint igen csinos és boldog ürüként élte világát.

Shrek végül 2011-ben, 16 éves korában hagyta itt a földi világot.

Forrás: www.amusingplanet.com